Helle Thorning-Schmidt vil have en kvinde i spidsen for EU

Danmarks første kvindelige statsminister mener, at en kvinde bør overtage posten som kommissionsformand.

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten som kommissionsformand, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema. - Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil, siger hun. (Arkivfoto). Denis Balibouse/Reuters Fold sammen
Læs mere

Der har aldrig været en kvindelig formand for EU-Kommissionen. Men det skal der laves om på, mener Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt, der til sommer stopper som direktør for det internationale Red Barnet, vurderer, at der er mange gode kvindelige kandidater til posten som formand for EU-Kommissionen.

»Jeg mener helt bestemt, at det er tid til at få en kvinde i spidsen. Der er mange kvalificerede kvinder i Den Europæiske Union, som kan klare det, selv om der ikke er mange, der har været premierministre.«

»Der har været en masse konservative mænd, der har haft jobbet, men det er tid til en kvinde,« siger Helle Thorning-Schmidt til mediet Politico, der dækker europæisk politik.

Den nuværende kommissionsformand, Jean-Claude Junckers, mandat udløber til november.

Helle Thorning-Schmidt er tidligere blevet nævnt som en mulig kandidat til posten, men i interviewet med Politico afviser hun, at det er et tema.

»Jeg har været i politik i mange år. Nu ser jeg frem til at have en mere fri rolle, hvor jeg kan gøre og sige, hvad jeg vil,« siger hun.

Til sommer, når Thorning-Schmidt stopper i Red Barnet, vil hun indlede en bestyrelseskarriere. Hun har arbejdet i Red Barnet siden 2016.

/ritzau/