Helikopter styrtet i Nordsøen: Mindst 11 personer omkommet

13 personer var om bord på en helikopter, der er styrtet ned i Nordsøen ud for den norske kyst. 11 meldes foreløbigt dræbt. To savnes stadig.

En helikopter har styrtet ved Turøy utenfor Bergen fredag ettermiddag, stor redningsaktion er i gang d. 29. april 2016. (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Hommedal, Marit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En helikopter er fredag styrtet ned ved Turøy udenfor Bergen i Norge og 11 personer meldes foreløbigt dræbt. To personer er endnu savnet. Det bekræfter redningstjenesten HRS Sør-Norge på Twitter.

Tidligere har der været forlydender om, at der var mellem 15-17 personer om bord, men det lokale politi har bekræftet, at der var 13 mand - 11 passagerer og 2 besætningsmedlemmer.

Blandt de 13 personer om bord var 11 nordmænd, en brite og en italiener, skriver tjenesten desuden. Det er uvist, hvilken nationalitet de omkomne har.

Ifølge det norske medie NRK var samtlige 11 passagerer ansat hos Statoil. Det er dog endnu ikke bekræftet.

Flere omkomne fundet på land

Den forulykkede helikoper er ifølge den norske redningstjeneste Sør-Norge blevet »totalt ødelagt« af styrtet. Om redningsaktionen siger pressetalsmand John Sjursø til VG, at styrtet formentlig har været »en voldsom affære«.

»Den (helikopteren, red.) ligger delvist på land og delvist i havet. Nu udføres der et grundigt arbejde på stedet. Det er mennesker, vi leder efter,« siger han.

En del af flyvraget skulle lægge 20 meter fra land på 5-7 meters dybde, oplyser redningstjenesten. Dykkere, både og helikoptere er derfor indsat i redningsaktionen.

Den forulykkede helikopter var på vej fra gasfeltet Gullfaks B til Flesland-lufthavnen i Bergen og fløj for Statoil, der opererer Gullfaks-feltet.

Øjenvidne: Rotorbladene kom flyvende

Forud for styrtet var der ifølge flere øjenvidner, som det norske medie VG har talt med, en »voldsom eksplosion«.

»Vi gik ud af bilen, men så kom min mand løbende: »Flyt dig, flyt dig,« råbte han og sagde, at rotorbladene kunne komme flyvende imod os. Så hørte vi en voldsom eksplosion,« siger øjenvidnet Rebecca Andersen og fortsætter:

»Før ulykken så vi en helikopter vakle og at vinderne kom flyvende i luften.«

Ifølge data fra Flightradar24, der observerer fly og helikopteres færden, mistede helikopteren hurtigt højde forud for havariet, skriver flere medier.

Herunder kan du se, hvor i Norge helikopteren er styrtet. Artiklen fortsætter under kortet.

Model har tidligere haft flyforbud

Den nedstyrtede helikopter bruges normalt til at fragte medarbejdere til og fra boreplatforme i Nordsøen.  Helikopteren er en EC.225 fra selskabet CHC Helikopterservice, hvori der er plads til 19 passagerer og to besætningsmedlemmer.

Statoil, som opererer olieborefeltet i Nordsøen, hvor helikopteren kom fra, holder alle helikoptere på land, indtil årsagen til ulykken er klar.

Selskabet har brugt EC.225-modellen i flere år, men i 2012 blev samtlige af netop denne helikoptertype nægtet flyvning efter flere sager med nødlandinger. Modellen blev dog vurderet forsvarlig og taget i brug af Statoil til at fragte olie- og gasarbejdere igen i 2013, skriver VG.

Der er normalt heftig helikoptertrafik over Turøy og de nærliggende områder, fordi ruten for mange arbejdere, der skal fragtes til boreplatforme i Nordsøen, typisk går den vej.

Solberg: Forfærdeligt

Mens redningsaktionen pågår, beder politiet i Hordaland om, at borgerne i området forholder sig i ro - herunder undgår at flyve med droner i og omkring Turøy.

Samtidig opfordrer redningscentralen HRS Sør-Norge pressen til at holde sig på afstand fra åstedet med helikoptere.

De norske myndigheder har netop oprettet en telefonlinje, som pårørende til personer, der frygtes at være om bord på den forulykkede helikopter, kan ringe til. Pårørende kan orientere sig på Kriseinfos hjemmeside.

Herunder kan du se et video-klip fra redningsaktionen ved Turøy. Artiklen fortsætter under klippet.

 

Den norske statsminister Erna Solberg er også berørt af situationen, som hun følger tæt. På Twitter skriver hun:

»Forfærdelig melding om helikopterstyrtet ved Sotra. Jeg bliver løbende orienteret om redningsarbejdet.«

Den norske statsminister har annonceret, at hun holder et pressemøde om ulykken fredag kl. 17.30.