Hele verden elsker at hade Trump - på nær vælgerne

Det er sjældent, at en amerikansk præsidentkandidat bliver hængt ud af toppolitikere uden for USA. Dette er lykkedes for Donald Trump, der også har problemer på hjemmebanen. Alligevel er han klart i førertrøjen.

Donald Trump selv er på et mindre tilbagetog og siger nu, at USA er i krig, og at det i øvrigt kun er i en kort periode, at man skal udelukke muslimer fra at rejse til USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det er aldrig sket, at en udtalelse fra en amerikansk præsidentkandidat så tidligt i valgkampen har udløst verdensomspændende fordømmelser på så højt et politisk niveau, som der her er tale om: Den britiske premierminister, David Cameron, tog i går afstand fra Donald Trumps synspunkter om at forbyde muslimer at rejse til USA. Premierministeren lod gennem en talsmand forstå, at han ikke er enig i synspunktet, og at det i øvrigt splitter i stedet for at samle folk.

Londons borgmester, den konservative Boris Johnson, kaldte i øvrigt Donald Trumps udtalelser om, at der er steder i London, hvor politiet ikke kommer, for direkte usandt.

»Der er steder i New York, jeg ikke vil gå, fordi jeg risikerer at møde Donald Trump,« replicerede Boris Johnson sarkastisk.

Verden over er politikere rystede over, at Donald Trump holder fast i sin kritik af islam og muslimer over en bred kam. Blandt andet har en række forretningskæder fra muslimske lande valgt at boykotte nogle af forretningsmanden Trumps varer.

Donald Trump selv er på et mindre tilbagetog og siger nu, at USA er i krig, og at det i øvrigt kun er i en kort periode, at man skal udelukke muslimer fra at rejse til USA.

»Kun indtil vores politiske ledere får styr på situationen,« som han siger det.

Bemærkningerne om muslimer og islam er nu så kritiske for Det Republikanske Parti, som Trump stiller op for, at hele ledelsen er ude med en stærk fordømmelse.

Formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, sagde sammen med formanden for Senatet, Mitch McConnell, at Trumps bemærkninger ikke er i overenstemmelse med partiets holdninger eller det, USA står for.

Mindre overraskende var det formentligt, at kommentaren fra Det Hvide Hus var, at Trump har diskvalificeret sig selv fra at blive USAs kommende præsident.

Han tager fejl – og vælgerne elsker det

Og Donald Trump har ifølge mange kommentatorer denne gang virkelig taget fejl af situationen. Fordi han er gået i rette med det helligste i USA: Religionsfriheden. Denne er mange steder skrevet ind i forfatningen og er derfor urørlig, og ingen kan eksempelvis udfritte én om religiøst tilhørsforhold, når man søger offentligt embede.

Problemet er så blot, at en stor del af republikanernes vælgere er ligeglade. Trump har ramt en kerne af republikanere, der er trætte af »det etablerede system«. Han henter i øjeblikket intet mindre end 36 procent i støtte fra potentielle republikanske vælgere og ligger dermed langt foran de øvrige spidskandidater – Ted Cruz og Mario Rubio for ikke at tale om Floridas tidligere guvernør, Jeb Bush, der ligger og roder under fem procent af stemmerne.

Donald Trumps talsmænd siger, at der er fortilfælde for det, Trump har udtalt.

Den tidligere amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt gennemførte en lov, hvorefter man kunne internere tyskere, italienere og japanere i en periode under Anden Verdenskrig. Ja, siger Trumps modstandere. Det var ifølge dem også en skamplet på amerikansk historie, men loven ramte målrettet personer fra netop de lande, USA var i krig med. Ikke en verdensreligion.

Historikeren David Kennedy fra Stanford University siger til The Washinton Post, at der stort set ikke er fortilfælde for det, Donald Trump siger.

»Det at brande en helt religion som uønsket er så langt ude, at man ikke har set noget lignende,« siger David Kennedy.

Selv Dick Cheney ryster på hovedet

Også tidligere vicepræsident Dick Cheney, som på grund af Irak-krigen i sig selv er en kontroversiel figur i USA, tog i går stærkt afstand fra udtalelserne og kaldte dem for »uamerikanske«.

Også tidligere præsident George W. Bushs tale lige efter terroraktionen 11. september 2001 bliver fremhævet igen og igen. Bush sagde dengang, at USA »ikke er i krig med islam«.

»De, der føler, at de kan intimidere vores medborgere (muslimer, red.) og rette deres vrede mod dem, de repræsenterer ikke det bedste i Amerika. De repræsenterer det værste hos menneskeheden, og de skulle skamme sig over deres opførsel,« sagde George W. Bush dengang.

Uanset hvad: Donald Trump har ramt plet i en del af den amerikanske befolkning. Og – som flere kommentatorer siger – det, der sker lige nu, er aldrig før set i USAs historie.