»Hele Holland er i dyb sorg«

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, er dybt berørt over flystyrtet i Ukraine, hvor 189 af hans landsmænd blev dræbt. Den internationale aids-bevægelse er ligeledes hårdt ramt.

Mark Rutte sørger over de 189 omkomne hollændere om bord på MH17. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN THYS

Torsdag 17. juli 2014 vil gå over i historien som en af de mørkeste stunder i den hollandske historie. Med 189 omkomne blev Holland det land, der blev suverænt hårdest ramt af den tragiske nedskydning af passagerflyet MH17 i Ukraine.

Den smukke sommerdag sluttede på den mørkest tænkelige måde, siger den hollandske premierminister, Mark Rutte.

»Hele Holland er i dyb sorg. Det er en af de værste flyulykker i landets historie,« siger regeringslederen ifølge Reuters.

MH17 fra Malaysia Airlines var på vej fra Amsterdam til den malalaysiske hovedstad, Kuala Lumpur, da det blev skudt ned af et jord-til-luft-missil over det østlige Ukraine, hvor kampene mellem prorussiske separatister og ukrainske regeringstropper har raset i de seneste måneder.

I løbet af fredagen var der fortsat ingen, der vil tage ansvar for nedskydningen. De ukrainske myndigheder har fra starten bebrejdet de prorussiske oprørere, og fredag fulgte de amerikanske myndigheder trop med tilsvarende beskyldninger. Oprørerne afviser dog fortsat at stå bag angrebet og skyder i stedet skylden på den ukrainske hær.

Flytragedien er også gået hårdt ud over den internationale aids-bevægelse. En stor del af passagerne var på vej til en international aids-konference i Melbourne, og det vurderes, at op mod 100 aktivister, læger og førende aids-forskere er omkommet ved ulykken.

En af de forskere, der var ombord, var hollandske Joep Lange, der har forsket i hiv og aids siden 1983. Som tidligere formand for Det Internationale Aids-forbund var han kendt for at arbejde for at skabe adgang til hiv-behandling i fattige lande.

Jens Lundgren, der er overlæge på infektionsafdelingen på Rigshospitalet og leder af Copenhagen HIV Programme, mener, at verdenskongressen i Melbourne og aids-forskningen i det hele taget vil være mærket af tabet.

»Verdenskongressen var ment som det næste store skridt for at komme videre med forskningen, og den vil blive ramt helt ind i nerven,« siger han.

Blandt verdens ledere har angrebet også vakt stor harme. Anders Fogh Rasmussen, generalsekretær i NATO, kræver, at »fakta kommer på bordet«, og at de, der bærer ansvaret, hurtigt vil blive retsforfulgt. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, forlanger ligeledes, at de skyldige skal stå til ansvar.

I Storbritannien kalder premierminister David Cameron angrebet for »chokerende« og kræver også, at de ansvarlige bliver straffet.

I kølvandet på ulykken har flere internationale luftfartselskaber omlagt deres ruter, så de ikke længere flyver over ukrainsk territorium. I fremtiden kan det blive normal praksis, at luftfartselskaber holder sig væk fra krigsplagede områder, vurderer Hans Christian Stigaard, ekspert i luftfartssikkerhed og tidligere trafikchef hos Københavns Lufthavn.

»Der er slet ingen tvivl om, at man fremover vil flyve fuldstændig uden om områder, hvor der er krigshandlinger på jorden. Når et par oprørere i Ukraine kan få fat på et så avanceret missilsystem, hvorfor skulle andre så ikke kunne gøre det samme,« spørger han.