Heldet var med ugens uheldige rum-helt

Astronauter har to »redningskranse«: En livlive og en lille rygsæk med raketter. Joe Acaba fra Den Internationale Rumstation fik forleden problemer med begge to.

Reparationsarbejde på rumstationer er ikke for børn, og kan i værste fald ende i en ensom død. Arkivfoto: NASA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kender situationen fra mareridt og talrige rumfilm gennem tiderne: En astronaut driver lige så stille væk fra sit fartøj og kan nu se frem til universets ensommeste død.

Det skrækkelige scenario ville aldrig udspille sig i en moderne og højteknologisk virkelighed, tænker vi. Men det var ret tæt på forleden, faktisk lige uden for Den Internationale Rumstationen ISS – hvor astronauten i øvrigt befinder sig endnu.

Joe Acaba fra Puerto Rico skulle udføre nogle reparationer uden på Den Internationale Rumstation og havde lukket lugen efter sig.

Bedst som hans vigtige rumvandring er i gang, ser han den lange navlestreng mellem sin rumdragt og rumstationen være noget flosset i kanterne. Han meddeler det til kollegerne på Jorden og begiver sig straks tilbage.

Da han har fået udskiftet den gamle streng, går han ud i rummet for anden gang den dag. Men overvågningen nede i NASAs hovedkvarter holder godt øje med ham og opdager en fejl mere:

Alle astronauter på rumvandring skal i værste fald kunne skyde sig hjem og bærer derfor et såkaldt jetpack med små raketdyser på ryggen.

Flyvelederne på Jorden har opdaget noget uhyggeligt: Joes jetback opfører sig mærkeligt. Hvis han skulle få problemer med strengen igen, ville han ikke kunne redde sig selv. Man vender situationen nogle minutter og beder ham så returnere til stationen med det vuns.

Alt lykkedes. Heldigvis. Joe Acaba blev rigtignok ikke sendt på flere vandringer den dag. Han måtte se to ud af to redningskranse gå i stykker og havde ikke meget tilbage på karmakontoen. Men han kom da ind til kollegerne i god behold og fik endda klaret de mest nødvendige reparationer undervejs.

Den Internationale Rumstation kan ses fra Danmark ret jævnligt. Bedste mulighed i den kommende uge er på onsdag kl. 17.45 dansk tid. Stationen vil bevæge sig i en bane omkring 30 grader over horisonten mod sydvest gennem godt to minutter.

Kig op og vink til den heltemodige puertoricanske astronaut, ekspert i hydrologi og nybagte ph.d. i pædagogik.