Hektisk slutspurt om børnechecken

Centraleuropa vil kun have en graduering af børnechecken for fremtidige tilfælde – og som en særordning for Storbritannien. Et kompromis er dog muligt.

Donald Tusk var forbi Tjekkiets hovedstad Prag tirsdag, og her lagde Tusk ikke skjul på, at adgangen til velfærdsydelser er et yderst følsomt emne. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMELA PANTZARTZI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En hektisk slutspurt fra Storbritanniens premierminister, David Cameron, og EU-præsident Donald Tusk er sat ind for at sikre opbakning fra alle 28 EU-lande til den britiske EU-reform på topmødet torsdag-fredag.

De fire centraleuropæiske lande Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn – kaldet Visegrád-landene – er fortsat ikke tilfredse med de begrænsninger for udbetaling af børnecheck til EU-borgere, som er på bordet.

Visegrád-landene mødtes mandag eftermiddag for at koordinere en fælles holdning, og den tjekkiske europaminister, Tomas Prouza, sagde tirsdag til BBC, at den såkaldte indeksering af børneydelser efter leveomkostninger skal være forbeholdt Storbritannien og kun må gælde fremtidige tilfælde.

Det kan være dårligt nyt for den danske regering, der ikke mindst har fremhævet muligheden for indeksering af børnechecken – så andre EU-borgere kun får udbetalt børnecheck svarende til leveomkostningerne i det land, hvor børnene bor – som et stort plus ved den britiske EU-reform.

Berlingske har dog set et udkast til en fælles erklæring fra Visegrád-landenes møde, som aldrig blev offentliggjort, hvor det påpeges, at indeksering kun må omfatte kommende EU-borgere, der tager til et andet EU-land for at arbejde, men ikke at det skal være forbeholdt Storbritannien. Udmeldingen fra den tjekkiske minister er dermed muligvis et sidste forhandlingsudspil.

Donald Tusk var forbi Tjekkiets hovedstad Prag tirsdag, og her lagde Tusk ikke skjul på, at adgangen til velfærdsydelser er et yderst følsomt emne.

»Vi må nu løse de udestående elementer i en konstruktiv ånd af tillid og samarbejde. Visegrád-positionen er meget klar. Jeg er ikke i tvivl om, at vi er nødt til at bevæge os en ekstra mil for at nå en aftale,« sagde Tusk.

Netop begrænsningerne for adgang til velfærdsydelser vil ske som ændret lovgivning, der kræver godkendelse af Europa-Parlamentet. David Cameron var derfor i Bruxelles tirsdag for at snakke med lederne af de største politiske grupper i Europa-Parlamentet samt dets formand, Martin Schulz.

Ifølge en talsperson for David Cameron var der på de møder stor vilje til at arbejde hårdt for at lovgivningen hurtigst muligt kan komme gennem Europa-Parlamentet. Martin Schulz understregede dog, at der ikke kan gives garantier for resultatet af lovgivningsprocesser i et demokrati.

David Cameron ringede også til den tjekkiske premierminister, Bohuslav Sobotka, og de var enige om, at »yderligere drøftelser er nødvendige for at få alle detaljer på plads.«

En garanti for en britisk aftale om EU-reformer på topmødet kan ikke gives, men alle parter vil have frygteligt meget at tabe – og dét taler så absolut for en aftale.