Hedegaard raser før nattens næste drama

EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, kalder det »absurd og unfair«, at EU bliver beskyldt for at ville dræbe Kyoto-protokollen. Lars Løkkes fjender fra COP15 er atter på krigsstien.

EUs klimakommissær, Connie Hedegaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRY ROMERO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

CANCUN: Nerverne sad uden på tøjet, da repræsentanter fra næsten 200 lande i aftes dansk tid var involveret i slutspurten ved dette års klima­konference COP16 i Cancun i Mexico.

Bolivias præsident, Evo Morales, der sidste år afviste at tilslutte sig den Copenhagen Accord, som COP15 sluttede med, var igen ude med bombastiske udmeldinger.

Samtidig udsendte EUs klimakommissær, Connie Hedegaard, sent torsdag eftermiddag en usædvanlig pressemeddelelse, hvor hun tog afstand fra presse­skriverier om, at EU-landene skulle være ude på »at slå Kyoto-protokollen ihjel«.

»Det er absurd og unfair,« lød det fra Hedegaard, som understregede, at EU-landene har kæmpet for at holde protokollen i live.

Kyoto-protokollen er det eneste juridiske bindende dokument i den globale klima­politik, og her har først og fremmest Europa og Japan påtaget sig store byrder med hensyn til at begrænse udledningerne af drivhusgasser.

I Cancun har Japan sagt, at man ikke vil påtage sig de samme klimabyrder, når protokollen udløber med 2012. Men den position vil EU-landene ikke støtte. Dog påpeger Hedegaard, at man forventer, at også USA og store udviklingslande påtager sig bindende klimabyrder.

Den hårde japanske udmelding vedrørende Kyoto-protokollen er blevet mødt med vrede og uforsonlighed af særligt Bolivias præsident, Evo Morales:

»Hvis vi smider Kyoto-protokollen ud, vil vi gøre os skyldige i »økodrab«,« sagde Morales og sidestillede således manglende indsats på klimaområdet med folkedrab.

Bolivias rolle

Bolivia var ved COP15 i København i december sidste år med i den gruppe af sydamerikanske lande - herunder Venezuela og Cuba - som ikke ville tilslutte sig Copenhagen Accord - den derfor ikke-bindende aftale, som det skuffende klimatopmøde endte med.

En central kilde i den sydamerikanske delegation opfordrer dog til at slå koldt vand i blodet.

»Det er klart, at forhandlingerne nu er intense. Men vi har fortsat realistiske forhåbninger om, at man når en aftale her i Cancun,« siger kilden.

Sydafrika er del af den såkaldte BASIC-gruppe af rige og magtfulde ulande, som har bidraget til, at verdens ulande siden København har engageret sig væsentligt mere i klimapolitikken. Samtidig har Sydafrika COP-formandskabet til næste år. Derfor vil et sammenbrud i Cancun være en bet for både Sydafrika, Brasilien, Indien og Kina, der udgør BASIC-gruppen.

Troels Dam Kristensen, der er leder af gruppen af bistands-NGOer ved COP16, tror heller ikke på, at Bolivia tør påtage sig ansvaret for at køre Cancun-konferencen i sænk, således at man ikke kan træffe en formel beslutning i plenum. Det var det, der skete i København sidste år i december.

»Venezuela og Cuba har tilsyneladende lagt afstand til den bolivianske udmeldning. Dermed bliver det svært for Bolivia. Alle har brug for en beslutning i FN-regi i år, og alle parter i forhandlingerne er meget opmærksomme på ikke at blive beskyldt for at obstruere,« siger Troels Dam Kristensen.

»Det er fuldstændig afgørende, at denne proces - som er den eneste, vi har - viser, at den kan levere resultater,« sagde Connie Hedegaard i går til Reuters.