»Havnesjefen« splitter nordmændene: 8000 vil frelse børnefjendsk knopsvane

Der er splittelse i Norge, efter en svane har angrebet børn. Kommunen vil aflive den, imens borgere kæmper for at redde dens liv. Nu har fuglen fået sin egen advokat.

En hidsig svane fra Os i Norge, blandt lokale kendt som »Havnechefen«, er blevet centrum for en heftig debat i det norske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kjetil V Bruarøy/Midtsiden.no K

Der er røre i den norske svanedam efter en knopsvane overfaldt en børnehavepige og trak hende ned under vandet.

Det hele startede i slutningen af juni lidt syd for Bergen i kommunen Os, hvor svanen holder til.

Fuglen, der i folkemunde bliver kaldt »Havnechefen«, angreb nemlig det forsvarsløse barn, som blev »slået med fuglens vinger og hakket flere gange i hovedet,« skrev VG dengang og havde talt med redningsmanden.

»Svanen kom med stor fart mod børnene. En pædagogmedhjælper gik først imellem børn og svanen, men den kom forbi og fik fat i en af børnene. Jeg løb ud og greb svanen i halsen og løftede den længere ud i vandet,« fortalte manden, der selv var nede ved havnebassinet sammen med sin toårige datter.

Men det er langt fra den eneste negative episode, som borgerne i området har oplevet. Derfor proklamerede kommunen efter den dramatiske hændelse, at Havnechefen skulle aflives mellem d. 23. juli og 6. august.

»Det er trist, men efter angrebet fredag (d. 30. juni, red.) har ​​vi simpelthen ikke noget valg. Svanen er gået over stregen,« sagde borgmester Marie Bruarøy (H) dengang til NRK.

En hidsig svane fra Os i Norge, blandt lokale kendt som »Havnechefen«, er blevet centrum for en heftig debat i det norske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kjetil V Bruarøy/Midtsiden.no K.

Kommunens beslutning om at tage livet fra den aggressive svane skabte dog splid ikke bare hos de lokale, men også på nationalt plan.

For i kølvandet på ulykken startede en Os-borger en underskriftsindsamling, der skulle sørge for, at Havnechefen, som flere mener har været et symbol på kommunen de sidste mange år, ikke blev aflivet.

8.000 underskrifter blev kort efter afleveret på borgmesterens bord, og facebookgrupper som »la havnesjefen i os leve« har nu resulteret i, at kendis-svanen nu muligvis overlever og bliver flyttet ud af kommunen.

Det blev meldt ud, efter kommunen havde holdt møde i slutningen af juli med Norsk Ornitologisk Forening og Svanehjelpen i Os, hvor sidstnævne er en forening af Havnesjefens selvudnævnte hjælpere.

»Nu vil vi arbejde i kulisserne for at få det i stand. Så vi håber, at folk tager det roligt, og at ingen tager sagen i egen hånd,« sagde svaneven Agnar Nordheim efter mødet til NRK og tilføjede, at folk både havde truet med at dræbe Havnechefen samt kidnappe den for at redde den fra at blive aflivet.

En hidsig svane fra Os i Norge, blandt lokale kendt som »Havnechefen«, er blevet centrum for en heftig debat i det norske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kjetil V Bruarøy/Midtsiden.no.

Men svane-støtterne er ikke helt trygge ved situationen, da Havnechefen endnu ikke har fået et nyt hjem. Derfor har Havnechefens hjælpere i Os via donationer sørget for, at svanen har fået sin egen advokat.

Sagen er nemlig problematisk, fordi afgørelsen om svanens skæbne ligger hos kommunen, fortæller svanens advokat Per Magne Kristiansen til VG.

»Os kommune kan, for at sige det brutalt, gøre, hvad de vil,« siger han.

Svanehjælpen og advokaten vil derfor arbejde for, at Havnechefen bliver flyttet til en hemmelig adresse for »at beskytte ham og hans familie,« fortæller svaneven Trude Bahus, der lige siden svanen kom til Os i 2010 har set folk gøre grin med svanen og køre ind i ham med deres båd.

Berlingske følger selvfølgelig udviklingen i sagen.