Hattrick til Assad

Mens verdens øjne har været rettet mod et muligt håndtryk mellem USAs og Irans præsidenter, har den syriske præsident scoret hattrick i det langtrukne og blodige opgør med oprørerne.

På den diplomatiske og politiske front har det syriske regime med præsident Bashar al-Assad ved roret på det seneste foretaget tre vigtige scoringer. På billedet ses Assad-venlige styrker. Foto: Mohamed Azakir/Reuters Fold sammen
Læs mere

På slagmarken er fronterne stort set låst fast, og det har de snart været længe. Ingen af de stridende parter i den syriske borgerkrig kan for alvor besejre den anden.

På den diplomatiske og politiske front derimod har det syriske regime med præsident Bashar al-Assad ved roret på det seneste foretaget tre scoringer. Den reneste af dem er, at Assad ved hjælp af sine kemiske våben har vundet tid. I bedste fald et helt år, fordi den amerikansk-russiske aftale om udlevering af Syriens kemiske våben først ventes at være ført endeligt ud i livet næste sommer.

Hvis præsident Assad blot sørger for at overholde aftalen – som han vel at mærke har accepteret – og ikke stikker en kæp i hjulet på det arbejde, som FNs våbeninspektører skal i gang med, kan han være nogenlunde sikker på ikke at blive bombet af amerikanske missiler.

Historiebøgerne vil måske afsløre, om angrebet med giftgas i forstæder til den syriske hovedstad Damaskus 21. august var en helt bevidst og kynisk kalkule. I hvert fald har det med rette vakt undren, at regimet – som ifølge en bred kreds af verdens regeringer stod bag giftangrebet – skulle være så langt ude at bruge kemiske våben i den skala, netop som FNs våbeninspektører langt om længe havde fået adgang til Syrien for at efterforske påstande om brug af kemiske våben andre steder i landet tidligere i konflikten.

Taktisk fordel for Assad

Under alle omstændigheder har angrebet med giftgas udviklet sig til at blive en taktisk fordel for Assad. Og nu kan hans styrker med deres overlegenhed hvad angår konventionelle våben så bruge tiden, der går med et diplomatisk tovtrækkeri om tilintetgørelsen af regimets kemiske våben, til at befæste de erobringer, som er gjort hen over sommeren.

Den anden og tredje scoring i Assads hattrick er sådan set leveret af oppositionen i form af to for regimet kærkomne selvmål.

Den Syriske Oppositionskoalition, der er en paraplyorganisation for en stor del af landets oppositionspartier, er under pres for at sige ja til at deltage i en fredskonference, som USA og Rusland arbejder på at afholde i Geneve her i efteråret.

Det syriske regime har allerede tilkendegivet, at det vil deltage, men oppositionen har hidtil stået fast på, at der først kan forhandles, når præsident Assad er trådt tilbage.

I tirsdags – midt under FNs Generalforsamling – forlød det så fra oppositionskoalitionens leder, Ahmed Al Jarba, at oppositionen er villig til at forhandle, hvis målet er »at danne en overgangsregering med fuld udøvende magt.«

Budskabet gik verden rundt via det britiske nyhedsbureau Reuters, og blandt andre udenrigsminister Villy Søvndal (SF) bekræftede samme dag, at oppositionen har »opgivet sine forhåndsbetingelser for at deltage.« Søvndal udtalte sig fra FNs Generalforsamling i New York på baggrund af indholdet i et brev, som han havde påtaget sig at aflevere til FNs Sikkerhedsråd på vegne af den syriske oppositionskoalition.

Men både Reuters og Villy Søvndal har åbenbart misforstået budskabet fra oppositionen – eller også har oppositionen, som det også skete i foråret, fået kolde fødder. I hvert fald fastslog oppositionslederen, Al Jarba onsdag, at Assads afgang fortsat er en betingelse for at deltage i forhandlingerne i Geneve.

En uenig opposition

Det korte af det lange er, at Assad og regimet fremstår som de, der gerne vil forhandle for at få afsluttet blodbadet – uanset om Assads forhandlingsvilje så i virkeligheden skyldes, at han udmærket er klar over, at oppositionen ikke kan blive enige om at deltage.

Splittelsen blev yderligere understreget onsdag, da 11 af de syriske oprørsgrupper gik sammen og undsagde oppositionskoalitionen og USAs strategi i Syrien.

I en fælles erklæring understreger de 11 oprørsgrupper, at de »ikke anerkender« den syriske oppositionskoalition – blandt andet fordi den består af syrere i eksil.

De 11 grupper fastslår også, at alle militære og civile kræfter skal forenes i en »islamisk ramme«, og at »sharia skal være den eneste kilde til lovgivningen.«

Det er opsigtsvækkende, fordi en del af de 11 grupper i den ny alliance hidtil har været betragtet som religiøst moderate. Nu er disse grupper ifølge en af deres talsmænd så utilfredse med eksil-oppositionen og så skuffede over USAs og Vestens kurs i konflikten, at de er parate til at samarbejde med de islamistiske grupper – herunder Jabhat al-Nusra, der har forbindelser til terrornetværket al-Qaeda.

De 11 grupper påstår, at de repræsenterer omkring 75 procent af alle Syriens rebeller, men den påstand skal ifølge den svenske kender af Syriens oprørsgrupper, Aron Lund, tages med et stort gran salt. Han understreger dog, at de fleste af de store grupper er med i det nye samarbejde, og at fælleserklæringen fra de 11 grupper er en dårlig nyhed for USA, Tyrkiet, EU og alle de andre lande, der satser på Syriens moderate opposition og oprørere.

Beklager kommentar

For Syriens præsident er det til gengæld en god nyhed. For jo mere de islamistiske rebeller lader høre fra sig, desto mere attraktivt vil det være for USA og dets allierede at leve med Assad.

Og derfor var Anas al-Abdeh, et medlem af den syriske oppositionskoalition, også i går hurtigt ved tasterne med en beklagende kommentar på koalitionens hjemmeside.

Han beklager, at initiativet fra de 11 oprørsgrupper vil forstærke splittelsen af oppositionen, men han afviser, at de vigtigste bataljoner i Den Frie Syriske Hær (der er loyal over for oppositionskoalitionen og overvejende sekulær) støtter det skridt, som de 11 grupper har taget.