Hashrygning skader unge hjerner mere end ældre

Teenagere risikerer at skade deres hjerner for livet, hvis de begynder at ryge hash. Det viser ny forskning, der har undersøgt mere end 1000 mennesker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Teenagere, der opbygger et vedvarende misbrug af hash inden de fylder 18 år, risikerer at skade deres intelligens, hukommelse og koncentrationsevne for livet. Det viser en ny undersøgelse fra britiske og amerikanske forskere, skriver Reuters.

De unge hashmisbrugere er ifølge forskerne mere udsatte for at skade deres hjerne, end potrygere, der er over 18 år.

Undersøgelsen er løbet over 40 år, og mere end 1000 personer har medvirket. Derfor mener en af forskerne bag, Terry Moffitt, som er psykologi- og neurovidenskabsprofessor ved universitetet Kings College i London, at dens resultater bør tages meget alvorligt.

- Det er så speciel en undersøgelse, at jeg er ret sikker på, at cannabis er sikkert for hjerner over 18 år, men risikabelt for hjerner under 18 år, siger hun.

Før 18 års-alderen er hjernen stadig i gang med at organisere og ændre sig til at blive mere effektiv, og derfor kan den være mere sårbar over for skader forårsaget af stoffer, uddyber hun.

Sammen med forskere fra Duke University i USA har Moffitt analyseret data fra 1037 newzealændere, som har medvirket i undersøgelsen. Omkring 96 procent af deltagerne har medvirket fra den blev sat i gang tilbage i 1972.

Efterhånden som de fyldte 38 år, blev hver deltager underlagt en række psykologiske undersøgelser for blandt andet at undersøge deres hukommelse, opfattelseshastighed, evne til at ræsonnere og evne til visuel bearbejdning.

De deltagere, der som unge havde haft et vedvarende forbrug af hash, klarede sig væsentligt dårligere, end dem der havde holdt sig fra det vanedannende rusmiddel. Deltagernes venner og familiemedlemmer blev desuden bedt om at bedømme deres pårørendes hukommelse og evne til at være opmærksom. Og de kunne berette, at de regelmæssige hashrygere havde en tendens til at glemme og til at miste koncentrationen.

Forskerne kunne derudover også påvise, at mennesker, der begyndte at ryge hash i ungdomsårene, og som fortsatte i flere år, i gennemsnit scorer otte point mindre i IQ-test, end folk der har holdt sig fra hashen som unge.

-Forsøgspersoner, som ikke begyndte at ryge pot før de blev voksne med fuldtudviklede hjerner, viste ikke samme mentale tilbagegang, forklarer Terry Moffitt.

Hun understreger, at undersøgelsen har ét klart budskab: Hash er ikke uskadeligt, og slet ikke, hvis man er ung. For selv om otte IQ-point muligvis ikke virker som det store tab, så kan det i sidste ende have stor indflydelse på folks indtægt, uddannelse, sundhedstilstand og levetid.

- Folk, der mister otte IQ-point som teenagere, kan være dårligere stillet i årevis, siger hun.

Tidligere hashforskning har vist, at brugen af rusmidlet også kan have langvarig psykiatrisk effekt. Folk der ryger hash, særligt over længere tid, har ganske enkelt større risiko for at udvikle en psykose.