Hashrygende pop-præsident får magten i Haiti

50-årige Michel Martelly er mest kendt for halvnøgne musikvideoer og sin fortid som crack- og hashrygende musiker. Men folket elsker ham, og fortiden er hans styrke, siger han. Nu er han valgt til præsident i Haiti.

Den tidligere musiker, Michel Martelly, har ifølge de foreløbige opgørelser vundet præsidentvalget på Haiti. Fold sammen
Læs mere
Foto: SHANNON STAPLETON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle har en fortid, og alle kan en dag blive indhentet af den, og i politik kan det vælte en karriere. Tænk blot på Engell, Møller og Kjær her i Danmark. 

Men sådan spiller musikken ikke på Haiti. 

Her har folket i dag valgt en mand, der i sit tidligere liv har røget hash og crack, som har vimset halvnøgen rundt i musikvideoer, og som er blevet smidt ud af hæren, fordi han gjorde generalens datter gravid. 

Michel Martelly hedder den 50-årige haitianer og tidligere popmusiker, som ifølge de foreløbige valgresultater har vundet præsidentvalget på Haiti. Hele 68 procent af stemmerne gik til den folkekære sanger, som – hvis det endelige resultat bekræfter det foreløbige – kan kalde sig præsident den 16. april.

Det er en titel, der ikke ligger Michel Martelly fjernt. Han har under kunstnernavnet Sweet Mickey udgivet 14 plader inden for genren kompa, dansemusik sunget på kreolsk, og med så mange plader på diskografien var han ikke bleg for at give sig selv titlen ”præsidenten af kompa”. 

Sweet Micky med sit superhit: "Ou La La"

Netop musikken har gjort Michel Martelly til det folkeje, han er i dag. Da han kun fik tredjeflest stemmer i præsidentvalget tilbage i november – og dermed ikke gik videre i valgprocessen – gik folk på gaden og krævede en international undersøgelse af valghandlingen, da de frygtede fusk og svindel med stemmerne. Her havde demonstranter bl.a. Sweet Mickey i tankerne: 

- Den eneste måde, vi kan komme ud af det her rod, er, hvis Célestin (regeringspartiets kandidat, red.) trækker sig og lader Micky gå videre, sagde en anden præsidentkandidat midt i tumulten til New York Times: 

- Micky er den store overraskelse – et fænomen – i dette valg.

Anti-politikeren, der selv blev den politiske elite

Rådgivere, der har hjulpet John McCain i USA og præsident Calderón i Mexico, blev fløjet ind for at få Mickel Martellys politiske kampagne på gled, og de spillede en ikke uvæsentlig rolle at transformere præsidenten af komba til præsidenten af Haiti. De så et potentiale i hans evne til at tale til folkemængderne - en evne, som Michel Martelly forfinede på scenen som Sweet Micky, når han tordnede mod den politiske elite i Haiti. Nu er han selv blevet en del af eliten. 

De politiske rådgivere måtte også sidde igennem timelange forløb, hvor Michel Martelly skulle lære, hvordan en regering er sat sammen. Men hvad gør det, at man ikke kan den haitianske parlamentarisme på fingerspidserne? 

- Vi har forsøgt os med politikere de sidste 200 år. Hvad godt har det gjort os, lød spørgsmålet fra Michel Martellys kone, som han har fire børn med.

Hans valgkamp har især fokuseret på at føre korstog mod den udbredte korruption i landet, på reformer, der skal få landbruget på fode, og på at genindsætte det ellers så frygtede militær for igen at skabe ro og orden i det stadig uroplagede land. 

Og med det er vi tilbage til fortiden.  

For som Michel Martelly har udlagt det, er hans crackrygende, nøgendansende fortid ikke en svaghed. 

- Jeg mener, at min fortid er min styrke, har han sagt i et interview, hvor han påpegede, at med ham ved vælgerne, hvad de får: 

- Det er åbent. Det er offentligt. Det er på YouTube.