Hash er ikke længere kriminelt i Israel

Israel afkriminaliserer nu rekreationel brug af cannabis.

Arkiv Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON REDMOND / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels kabinet afgjorde søndag, at det ikke længere er strafbart efter straffeloven at blive taget i at bruge cannabis. Det skete med stor opbakning fra både venstre- og højrefløjen, skriver CNN.

Det er fortsat ulovligt at bruge cannabis rekreationelt, men det er ikke længere kriminelt. Der er tale om en såkaldt »afkriminalisering«, som konkret betyder, at det ikke længere er strafbart efter straffeloven. Under den nye lov vil førstegangsforseere skulle betale en bøde på 250 dollars, svarende til 1755 kroner. Men de vil ikke længere blive sigtet efter straffeloven.

Pengene fra bøderne skal bruges til rehabilitering og uddannelse om stoffer. Bøden stiger til det dobbelte, hvis man bliver taget for anden gang, mens en tredjegangsforseelse vil betyde et frataget kørekort samt krav om rehabilitering om uddannelse. Først fjerde gang bliver sagen behandlet som en kriminalsag - altså efter straffeloven.

»Uanset om man støtter eller er imod brugen af cannabis, er det forkert at dømme brugerne efter straffeloven og dens afledte love. Staten Israel kan ikke se væk fra verdensomspændende forandringer, når det gælder brugen og effekten af cannabis,« siger justitsminister Ayelet Shaked fra højrefløjs-partiet Jewish Home.

Portugal har lavet en anden udgave af den såkaldte »afkriminalisering«, der bliver rost af forskere, skrev videnskab.dk i 2016. Eksperter har anbefalet en lignende ordning i Danmark.

Et flertal af danskerne vil have fri hash, men indtil videre siger regeringen nej. Både Liberal Alliance og Alternativet gav i september 2016 udtryk for et ønske om legalisering i Danmark.