Har IS allerede krydset grænsen?

Krigere fra Islamisk Stat er allerede en fast del af smuglerapparatet i Tyrkiet, og de kommer til EU med flygtningestrømmen. Det oplyser en kilde med tæt kontakt til Islamisk Stat til Berlingske.

I Izmir i Tyrkiet samles flygtninge for at blive smuglet over Ægæerhavet til Grækenland. Med flygtningestrømmen følger også et antal IS-terrorister, oplyser en kilde til Berlingske. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: »Hvad nu, hvis de sender en mindreårig for at skyde jer? En dreng, som de giver penge for at gøre det?«

Hans øjne stirrede lige ind i mine. Hassan, den irakiske menneskesmugler i den tyrkiske by Izmir, mente, hvad han lige havde sagt. Det var ramme alvor. Det afslørede både toneleje og blik.

Samtalen med Hassan havde bevæget sig ind på muligheden for at sejle med migranter og flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland i en gummibåd. Det fremgik tydeligt, at det farligste for os – to danskere, en journalist og en fotograf – ikke ville være bølgerne.

Vi havde bedt Hassan tage kontakt til sine overordnede i smuglerhierarkiet, og nu stod det klart, at det var typer, han selv var bange for.

»Jeg har været soldat i den irakiske hær, og jeg er ikke nogen splejs. Men det her er for farligt. Det går ikke. I kan forsvinde, uden at nogen lægger mærke til det – blive skudt eller kidnappet,« sagde Hassan og afbrød mødet.

Det var ingen tvivl om, hvem han hentydede til, selv om han ikke nævnte Islamisk Stat ved navn. To vestlige journalisters ønske om at komme helt tæt på nogle af de mere højtstående smuglere fik ham til at sige, at smuglernetværket i Izmir og andre tyrkiske byer ikke kun er kriminelle irakere og syrere, der løber ærinder for den tyrkiske mafia.

De syrere og irakere, vi havde spist og drukket kaffe med flere gange i løbet af de tre dage i byen, ville heller ikke sige noget om Islamisk Stat – til at begynde med. Men vores møde med Hassan og det referat vi gav dem af samtalen, fik dem til at åbne sig.

På førstedagen havde de grinet og undladt at svare, da vi spurgte til Islamisk Stats mulige tilstedeværelse i Izmir. Men dagene og de mange samtaler på arabisk havde skabt tillid og fortrolighed imellem os. Og da de hørte om samtalen med Hassan, blev de meget konkrete om Islamisk Stat. Især Muhammed fra Mosul, der hidtil havde været den tavse i flokken:

»Der er masser af IS-krigere i byen. I kan ikke se eller vide, hvem de er, for de har barberet sig og går almindeligt klædt. Men de færdes her på torvet om dagen. Nogle arbejder, andre tager del i smuglernetværket. Når mørket falder på, går de hjem og sover.«

Jeg fandt en seddel frem med navnet på et af Izmirs nabolag og viste den til Muhammed og de andre. Ifølge en kilde med tæt kontakt til Islamisk Stat var det adressen på Islamisk Stats foretrukne opholdssted i byen.

Her begyndte de alle – Bashar fra Raqqa, Muhammed fra Mosul og Seif fra Bagdad – at tale i munden på hinanden. De kendte godt adressen.

»Der skal I ikke tage hen. Det skal I bare ikke. Det er for farligt for jer. IS-krigerne kan og vil forsøge at gøre jer fortræd,« sagde de og gentog den advarsel, vi lige havde hørt fra den irakiske menneskesmugler, Hassan. Men til forskel fra Hassan nævnte de Islamisk Stat ved navn og bekræftede deres viden om, at terrororganisationens krigere er til stede i byerne, hvor flygtninge og migranter smugles til Europa.

PET tror ikke på IS-smuglerruter ind i EU

Rygter om at Islamisk Stat er direkte involveret i smugling af migranter og flygtninge, og at IS også smugler terrororganisationens egne krigere ind i EU, har ledsaget debatten om flygtningestrømmen mod Europa hele sommeren.

Joel Millman, talsmand for IOM, International Organization for Migrants, kan hverken be- eller afkræfte de rygter.

»Vi hører hele tiden om det – fra meget troværdige kilder, men også fra utroværdige kilder. Jeg er ikke naiv, og naturligvis kan det være korrekt, men jeg har ingen beviser for, at det finder sted,« siger han til Berlingske.

Finn Borch Andersen, chef for Politiets Efterretningstjeneste, PET, sagde tirsdag, at PETs vurdering er, at Islamisk Stat ikke benytter smuglerruterne til EU og Danmark.

»På baggrund af de efterretninger, vi har, vurderer vi, at organiserede militante islamiske grupper ikke vil benytte menneskesmuglernetværk eller flygtningeruter til at søge at få terrorister ind i Vesten, herunder ind i Danmark,« udtalte han.

»Der er flere hundrede i Tyskland«

Samme kilde med tæt kontakt til Islamisk Stat, som udpegede IS-krigernes foretrukne opholdssted i Izmir over for Berlingske, modsiger PETs vurdering. Han udtaler sig til avisen på betingelse af anonymitet. Berlingske er bekendt med hans identitet.

»Der er allerede flere hundrede i Tyskland,« siger han.

De benytter sig – ifølge kildens udsagn – af allerede kendte smuglerruter fra Tyrkiet til Europa. Nogle af krigerne er officielle medlemmer af IS, mens andre ikke er aktive. Det er de to grupper af IS-krigere, der blandt andet findes i Izmir.

»Den officielle del er dem, der bliver sendt af sted af Islamisk Stat, og som af organisationens egne netværk smugles gennem Tyrkiet og videre til Europa,« siger han.

Det er medlemmer af de såkaldte sovende celler. Krigere, der er sendt på mission for Islamisk Stat, og som enten rekrutterer nye medlemmer eller afventer ordrer på at udføre angreb.

I tirsdags udførte tysk politi en række ransagninger i Berlin i forsøg på at optrevle formodede IS-celler. En 51-årig mand med marokkansk baggrund blev anholdt.

Den sikre vej til Tyskland går via IS

Ifølge den anonyme kildes udsagn går den sikreste vej til Tyskland via IS. Organisationen skulle have et fremragende smuglernetværk til Danmarks naboland – han kender personligt til to IS-krigere, der i løbet af sommeren er ankommet til Tyskland. I et bredere tidsperspektiv kender han til tre krigere, der har fået asyl i europæiske lande, men som er rejst tilbage til Syrien, fordi de savner fællesskabet i kalifatet.

»Den uofficielle del er IS-krigere, der rejser fra Syrien, fordi de vil have familien med til Europa. De er ikke sendt af sted af IS, men de bruger IS-varemærket til at skaffe sig adgang via smuglerne,« siger kilden.

Om de omtalte IS-krigere i Izmir hører til den første gruppe, der er på vej til EU med Islamisk Stats billigelse, eller hører til i gruppen af de mere rodløse IS-krigere, der søger væk fra krigen i Syrien, er umuligt at fastslå. Men efter lange samtaler, og et par dage i byen var det ikke vanskeligt at få bekræftet, at kalifatets krigere er til stede i byen, hvor 1.000 personer hver nat fragtes til Europa i gummibåde.