Har du penge, er du velkommen i Ungarn

For 2,7 millioner kroner kan folk fra hele verden købe sig til en opholdstilladelse i Ungarn, selv om landets premierminister, Viktor Orbán, i migrationskrisen har slået sig op på, at »Europa bør være forbeholdt europæere«.

Premierminister Viktor Orbán er normalt en indædt modstander af indvandring. Foto: EPA Fold sammen
Læs mere

»Det bedste tilbud i Europa.«

Intet mindre kan gøre det, når selskabet Residency Bond Program reklamerer for Ungarns program, hvor man for en investering på 360.000 euro – ca. 2,7 millioner kroner – kan få opholdstilladelse i landet og dermed visumfri afgang til Schengen-området, herunder Danmark.

Også Malta, Spanien og Letland har i nogle år solgt opholdstilladelser på den måde, ligesom andre europæiske lande uden for Schengen gør det, og det samme gælder USA. Men at det også er muligt i Ungarn – og tilmed billigere – er mere overraskende i det lys, at landets premierminister, Viktor Orbán, promoverer sig selv som en indædt modstander af indvandring og som Schengen- områdets store beskytter.

Orbán har ligefrem slået hårdt på, at »Europa bør være forbeholdt europæere« og har på søndag kaldt ungarerne til folkeafstemning, hvor han opfordrer borgerne til at stemme nej til en fordeling af asylansøgere i EU.

Mediet Politico har undersøgt det ungarske program, og ifølge de selskaber, der formidler programmet på vegne af den ungarske regering, er der ingen grænser for, hvor nemt og let det er at få opholdstilladelse, hvis man har et par millioner kroner.

Eksempelvis skriver selskabet Voldan, der har rettighederne til at sælge programmet i Rusland og Balkan-landene, på sin hjemmeside:

»Takket være vores permanente, ungarske opholdstilladelse, nyder tusindvis af mennesker alt, hvad Europa har at tilbyde. Programmet har allerede behandlet 2.725 ansøgninger, og Voldan har aldrig fået en ansøgning afvist.«

Premierminister Orbán lægger heller ikke skjul på, at han mener, at det er særligt problematisk med muslimsk indvandring, men religion og nationalitet betyder umiddelbart ikke noget, hvis man har penge nok.

Selskabet Arton Capital har således rettighed til at promovere programmet i 30 lande, herunder det meste af Mellemøsten og nogle af verdens største flygtningelande som Syrien og Afghanistan.

I det ungarske program får man endda de fleste af pengene igen, da 300.000 euro investeres i obligationer, der betales tilbage efter fem år.

En række medlemmer af Europa-Parlamentet kritiserer over for Politico, at der findes sådanne smuthuller til Schengen, men György Schöpflin fra Orbáns Fidesz-parti forsvarer programmet med, at det er »helt lille« og i øvrigt ikke er anderledes end programmerne i Malta og Letland.