Hans søn blev dræbt, han er vred - og Trump lytter til ham

Jamiel Shaw Sr. sad med sin døende søn mellem hænderne. Et bandemedlem havde dræbt ham, og bagefter ville ingen lytte til faderen. Men nu lytter Donald Trump - og det kan forandre amerikanske immigrationspolitik.

Jamiel Shaw Jr. var en fremragende fodboldspillere, som universiteter som  Stanford allerede var ude efter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle mennesker bliver dræbt på grund af uenighed, penge eller jalousi. Jamiel Shaw blev dræbt på grund af en rygsæk.  En rød rygsæk.

Som Los Angeles Times skrev fra retssagen:

Den 17-årige Jamiel Shaw var på vej hjem fra det lokale indkøbscenter og gik gennem Arlington Heights, et nabolag i Los Angeles. Klokken 20.40 ringede hans far til ham. Han ville høre, hvor Jamiel blev af. Han var blot tre gader væk, svarede han, og i det samme stoppede en hvid bil ude på vejen.

To mænd sprang ud. Den ene af dem råbte til Jamiel: »Hvor kommer du fra?« Og uden at vente på svar skød han Jamiel i maven og hovedet. Faderen hørte skuddene i telefonen, han løb ud af døren og fandt sin søn, blødende og døende.

Som Ice Cube senere rappede om drabet:

»Why you wanna murder me? You never ever heard of me

 

Vred

 

Men verden skulle komme til at høre meget mere om Jamiel Shaw - og fra hans far, Jamiel Shaw Sr.

For hans søn døde nok den forårsaften på i Los Angeles, men det gjorde hans sag ikke, og den kulminerede foreløbigt i denne uge.

Tirsdag talte præsident Trump til Kongressen, og på tilhørerpladserne sad Jamiel Shaw Sr. som hædersgæst, og torsdag - på årsdagen for drabet - holdt Shaw et pressemøde, hvor han sagde: »Jeg kæmper for min søn, og jeg er for alvor vred.«

Præsident Trump havde indbudt Jamiel Shaw Sr. (nederst i midten) som en af sine hædersgæster ved talen til Kongressen tirsdag. Og her bliver Shaw Sr. hyldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: WIN MCNAMEE.

 

Shaw er sort, og andre sorte har kaldt ham »en forræder« og en »onkel Tom,« fordi han støtter Trump - fordi han optrådte ved vælgermøder med Trump, og fordi han låner sin sag til ham. De siger til ham, at han »bliver brugt af den hvide mand,« og det gør kun Shaw Sr. endnu mere vred, for som han sagde ved pressemødet i denne uge.

»Der var ikke andre, som ville høre på mig. De forsøger at tie mig ihjel,« skriver Daily Caller.

Donald Trump ville lytte til ham og vice versa, for deres sager møder hinanden i to ord: Ulovlige immigranter.

Rød

 

Pedro Espinoza blev født i Mexico, men han var stadig et spædbarn, da hans mor i 1990 tog ham med over grænsen til USA.

Moderen flygtede fra et voldeligt ægteskab i Mexico, og i Los Angeles fandt hun endnu ét, og som ti-årig pendlede Pedro Espinoza rundt mellem gadebanderne. Han blev sendt ind og ud af institutioner, som ifølge hans forsvarer fungerede »som gladiatorskoler,« og han var ikke engang fyldt 18 år, da han blev medlem af en af de største og mest brutale bander, 18th Street Gang, som en lokal radiostation har fortalt.

1. marts 2008 blev han løsladt efter en varetægtsfængsling for våbenbesiddelse. I teorien kunne politiet have holdt ham bag tremmer, faktisk kunne betjentene have sendt ham over til immigrationsmyndighederne og fået ham deporteret - for Pedro Espionzas mor og dermed også Pedro var indvandret ulovligt i USA.

Men Los Angeles er en såkaldt »sanctuary city« - en friby eller refugieby - hvor politikerne har besluttet ikke at spørge om immigrationsstatus, og derfor blev Espinoza ikke tilbageholdt eller udleveret, men prøveløsladt. Dagen efter kørte han sammen med en kammerat gennem Arlington Heights, og her så han Jamiel Shaw med den røde rygsæk.

Rød er klubfarven for rivalerne fra banden Bloods, og i Espinozas hoved blev to plus to til fem: En sort mand med en rød rygsæk - det måtte være et medlem af Bloods. Og han skød ham.

De to mænd flygtede, og senere - da de mødte nogle venner - pralede Pedro Espinoza ifølge Los Angeles Times: »Jeg er en morder.«

 

Ikke så simpelt

 

I 2008 blev 890 mennesker dræbt i Los Angeles, og Jamiel Shaw kunne være blevet et tal, som de 889 andre. Han var en god dreng, han passede sin skole, han var lovlydig, en fremragende fodboldspiller, som flere universiteter ville have fat i, og hans mor var sergent i hæren og udsendt til Irak.

Han og hans familie var så sagesløse, som ofre kan blive, men det var mange andre ofre sikkert også - og forskellen var Jamiel Shaw Sr.

Han er bygget som en bulldozer, og med nogenlunde samme fremgangsmåde busede han på. Allerede i 2009 kastede han sig ind i lokalvalget i Los Angeles og krævede gennemførelsen af »Jamiels Lov,« som skulle forpligte politiet til at udlevere ulovlige immigranter i bander til udvisning. Men han kom ikke igennem med sit forslag, og - siger han - han blev tysset ned og gjort til tabu.

Jamiel Shaw Jr. var en fremragende fodboldspillere, som universiteter som  Stanford allerede var ude efter. Fold sammen
Læs mere

»Jeg forstår det stadig ikke. Det plager mig. Jamiels død kunne have været forhindret,« som han har sagt til radiostationen KPCC.

Kritikere siger, at han betragter problemet for snævert. Ifølge Migration Policy Institute er der over en mio. ulovlige immigranter i stor-Los Angeles, det største antal noget steds i USA. Og hvis man pålægger politiet at anholde og deporte ulovlige indvandrere, vil ingen ulovlige indvandrere turde henvende sig til politiet eller vidne for politiet. Det vil skabe en politiløs storby i storbyen.

»Det handler om at finde en balance, som vicestatsadvokaten i Los Angeles, Bobby Grace, har sagt til KPCC. »Ulovlige immigranter, som begår forbrydelser, skal anholdes og deporteres, men uden at afskrække andre og lovlydige immigranter.«

 

»Slemme Pedro«

 

For Jamiel Shaw Sr. er den slags hjemmerullet sofisteri - og med Donald Trumps kandidatur fandt han endelig en politiker, som ville lytte til ham, som han har forklaret til TV-stationen KTLA.

»Trump kaldte mexicanerne for voldtægtsmænd, men han kunne også have kaldt dem mordere … Den eneste forskel på Donald Trump og mig er, at han er rig. Han kan stå kritikken igennem. Han kerer sig ikke om, hvad folk siger. Mig derimod? Jeg har ikke salt til et æg.«

Men Shaw Sr. har en sag, som Trump har taget til sig. Hele vejen til hæderspladserne ved talen i Kongressen i denne uge og til en formodet hædersplads i en kommende immigrationspolitik. Trump ventes at foreslå, at refugie-byer som Los Angeles skal miste al forbundsstøtte, hvis deres politi ikke anholder og udleverer ulovlige immigranter til immigrationsmyndighederne.

Pedro Espinoza venter imens på samme skæbne, som han tildelte den 17-årige Jamiel. I 2012 blev han idømt dødsstraf, og som Shaw Sr. dengang sagde til Los Angeles Times:

»Han troede, at han var den store, slemme Pedro. Ikke mere. Nu sidder han bare og er bange for at dø.«

Og den røde rygsæk? Den var rød, fordi det var en Spider-Man rygsæk.