Handelskontrovers mellem EU og USA truer

Der vil være venlige toner om det stærke og ubrydelige bånd mellem Europa og USA, når USAs vicepræsident, Mike Pence, mandag er på besøg i Bruxelles. Men under overfladen lurer især uenighed om handelspolitikken.

Arkivfoto. USA's vicepræsident, Mike Pence, fortsætter sin Europa-tur mandag, hvor han lægger vejen forbi Bruxelles. Her vil han gentage budskabet om det ubrydelige bånd mellem Europa og USA, samt at USA aldrig vil svigte sine europæiske NATO-allierede. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs vicepræsident, Mike Pence, fortsætter sin Europa-tur mandag, hvor han lægger vejen forbi Bruxelles. Her vil han gentage budskabet om det ubrydelige bånd mellem Europa og USA, samt at USA aldrig vil svigte sine europæiske NATO-allierede.

Mike Pence besøger EU's rådsformand, Donald Tusk, og EUs kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, inden turen går til generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO-hovedkvarteret. Fra begge steder kan der ventes meldinger om denne forsikring og den beroligelse, som den giver i de europæiske hovedstæder.

Også den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, og udenrigsminister Rex Tillerson har bekræftet en uændret amerikansk linje – både hvad angår NATO-støtten og sanktionerne som følge af Ruslands annektering af den ukrainske Krim-halvø.

Alt er dog ikke fryd og gammen, for stort set alle i Bruxelles spørger sig selv, hvorvidt præsident Donald Trump nu også er på linje med de tre i udenrigs- og sikkerhedspolitikken. Og her hersker der fortsat usikkerhed.

Med EU-lederne skal Mike Pence også tale om et andet emne, hvor der er betydelig afstand mellem Europa og USA, handelspolitikken.

Ét er, at Trump-regeringen har lagt de igangværende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og USA, kaldet TTIP, i dybfryseren. De forhandlinger gik også trægt under Obama-regeringen, og med Hillary Clinton som præsident var der heller ikke udsigt til en hurtig afklaring om TTIP.

En anden og mere umiddelbar bekymring er imidlertid den protektionistiske tone, som præger mange meldinger fra Washington, og som Trump bestemt ikke står alene med i USA. Især en varslet skattereform, der kan udløse en form for skat på varer, som importeres til USA, vækker dyb bekymring i EU.

Præcist hvordan den reform kommer til at se ud, er endnu uvist, men det republikanske flertal i Kongressen presser på for et forslag, der vil give skattefordele til produkter produceret i USA, og dette bekymrer lige så meget i Europa som en decideret importskat.

EU-Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, der er kommissær for EUs konkurrencedygtighed, advarede i sidste uge om, at EU er villig til at tage juridiske skridt mod enhver handelsbarriere, som USA sætter op. Dette var en slet skjult trussel om at prøve en ny amerikansk skattelovgivning ved verdenshandelsorganisationen WTO, hvis regler USA har skrevet under på. Katainen understregede dog også, at EU vil gøre alt for at undgå en handelskrig.

EU har imidlertid ingen interesse i at skærpe de handelsmæssige kontroverser, før der kommer konkrete udspil fra USA. Derfor vil Donald Tusk på mandagens møde med Mike Pence venligt understrege, at frihandel er til gavn for alle – både i USA og Europa – hvis man skaber de rigtige rammer.

Jakob Ussing er Berlingskes korrespondent i Bruxelles