»Han ville forføre Frankrig«

Franskmændene er faret i boghandlen for at læse bogen om en hård og magtbegærlig herre med en mani for tal og perfektion. Om en barnligt begejstret folkeforfører med et storslået skuespillertalent. Men hovedpersonen er også republikkens præsident, Nicolas Sarkozy.

forfatteren Yasmina Reza, tv., fik lov til at følge præsident Nicolas Zarkozys valgkamp fra tidlig morgen til sen aften. På billedet ses de to tale sammen på en båd under valgkampen 23. marts ud for den caribiske ø Matinique.<br> Foto: Dominique Faget/AFP Fold sammen
Læs mere

Alt skal gøres op i tal, han kæmper mod tiden, og kun perfekt er godt nok. Men han er også skuespilleren, der nyder at stå på scenen eller suge folk til sig på gaden.

Franskmændene er faret i boghandlen for at få fat i et af de 100.000 trykfriske eksemplarer af en essay­istisk dagbog skrevet af forfatteren og skuespilleren Yasmina Reza, som i otte måneder op til sejren 6. maj ganske enestående fik lov til at følge præsident Nicolas Sarkozys valgkamp fra tidlig morgen til sen aften.

Som de medfølgende journalister opdagede hun en mand besat med tal: tal for kriminalitet, tal for medie­dækning, tal for solgte eksemplarer af hans selvbiografi.

»Ja, det er sygeligt. Jeg ser på salget, returneringerne, jeg elsker klare tal, unøjagtigheder bekymrer mig. Forlæggeren faxer mig hver dag,« medgiver Sarkozy selv:

»Det er måske definitionen på mani. Faktisk er det et narkotikum. Undertiden forlanger jeg (salgstallene, red.) opgjort per region.«

Også tiden er en besættelse for den energiske mand, der konstant er på farten, altid travl, altid på vej mod nye mål.

»Jeg er dybt tilfreds, men ikke af glæde,« siger Sarkozy således blot, da han endelig er kommet på plads i Elysée-palæet.

»Det, der interesserer mig, er at beskue en mand, der vil tage konkurrencen op med tidens løb, skriver Reza, i hvis essay Sarkozy nærmest fremstår som en helteskikkelse i en græsk tragedie.

Ligesom bogens titel, »Daggryet, aftenen eller natten«, synes hentet fra den teaterverden, Reza normalt færdes i.

»Der er ingen steder i tragedien. Og der er heller ikke nogen klokkeslet. Det er daggry, aften eller nat.«

»Som skuespilleren har politikeren pligt til at forføre, han er bag den andens ord uophørligt på jagt efter sig selv. Også han forbereder sig på scenen ved at lade sig sminke. Og på vej ud spørger han også, om klapsalverne var fortjente. Han er i den henseende en ypperlig skuespiller,« fortæller Reza i et sjældent interview med magasinet Le Nouvel Observateur: »I modsætning hertil er Ségolène Royal, som er smuk og strålende, en middelmådig skuespiller. Hun forstår ikke at intonere korrekt, ej heller at placere sin krop. Det betalte hun måske dyrt for.«

I løbet af de otte måneder på farten blev Reza der ifølge magasinet Le Point er den mest spillede franske skuespilforfatter i verden dus med sin hovedperson og fik ligeledes et intimt forhold til hans stab.

Kaldte ambassadør for »sinke«
Hun har således både observeret Sarkozys rørende barnagtige side, når han kærligt observerer ting eller personer, han kan lide, såvel som de mere hårde og magtbegærlige facetter af den komplekse præsident. Bag kulisserne bliver Royal omtalt som »en stakkels nar«, en tidligere fransk ambassadør til Rusland som en »idiot«, mens den nuværende ambassadør i Libanon stemples som en »sinke«:

»Ring ham op og fortæl ham det,« råbte Sarkozy en dag.

Sarkozy siger, at han endnu ikke selv har læst bogen og i øvrigt har som regel ikke at læse bøger om sig selv. Men gør han det alligevel, vil han formentlig finde det poetiske essay flatterende, spår flere medier.

»En pæn bog, fuld af glæde over at være der, forundring, liv. Et lille litterært monument over en præsident i sin vorden, der vil elske at se sig selv i dette smukke spejl, der helt til formen ligner ham,« skriver magasinet Le Point og kalder bogen for »litteratur-sarkozysme«.

Og hvad mener Reza selv om sin hovedperson?

»Jeg støtter nogle af hans ideer. Andre er jeg dybt uenige i. På den anden side har politikeren gjort indtryk på mig.«

Adspurgt om Sarkozy forsøgte at forføre hende under kampagnen, svarer Reza:

»Nej. Han ville forføre Frankrig.«