Han ville bevise over for verden, at han betød noget. Nu er han for krigsdomstolen

Manden, som ville være virkelighedens Jason Bourne, har erkendt sig skyldig.

Bowe Bergdahl i blåt, da han bliver ført ind i retten.   Fold sammen
Læs mere
Foto: SARA D. DAVIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske sergent Bowe Bergdahl har tilstået ved krigsdomstolen i North Carolina, at han i 2009 deserterede og begik forsømmelse foran fjenden under en udsendelse til Afghanistan.

Den nu 31-årige Bergdahl forlod i 2009 sin base i Afghanistan, da han ville rapportere bekymringer om sin ledelse til en general, der befandt sig 29 kilometer væk på en anden base i Afghanistan. Til det amerikanske radioprogram Serial har Bowe Bergdahl efterfølgende fortalt, at hans forsvinden var planlagt.

Inden han forlod sin base, sendte han sine personlige ejendele hjem, købte lokalt tøj og anskaffede sig lokale penge.

»Jeg ville bevise for mig selv, for verden og alle, som kendte mig, at jeg var i stand til at være noget. At gøre det var lidt at sige til mig selv, at jeg er ligesom Jason Bourne. Jeg havde denne fantastiske idé om, at jeg ville bevise over for verden, at jeg betød noget,« sagde han i interviewet med Serial.

Men kort efter, at han var vandret bort fra sin base, blev han taget som gidsel af Taleban og først løsladt fem år senere.

Seks amerikanske soldater døde under eftersøgningen af Bergdahl. Derfor har sagen også været meget omdiskuteret i USA og vakt voldsomme følelser.

F.eks. har præsident Donald Trump kaldt Bergdahl for en »forræder, der burde være blevet henrettet«.

Da Bowe Bergdahl blev frigivet i 2014, var det led i en fangeudveksling, hvor fem Taleban-ledere blev løsladt, og fangeudvekslingen satte gang i en heftig diskussion om, hvor langt USA bør strække sig for at redde en amerikaner hjem.

Ifølge anklagen mod Bowe Bergdahl forlod han sin udpost og overgav sig til Taleban, hvilket Bowe Bergdahl tidligere har afvist, men nu har han erkendt sig skyldig.

Han risikerer livsvarigt fængsel.