Han vil slå ihjel, men er endnu ikke god til det

En terrorist byggede en improviseret bombe i en plasticspand og med juletræslys i - og den eksploderede på et tog i London. Han skabte frygt og ikke-livstruende skader, og politiet leder nu efter en terrorist, som endnu ikke har lært faget.

Her er julelysbomben - bygget i en hvid plasticspand, skjult i en pose fra Lidl og med noget, der ligner juletræslys stikkende ud.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en terrorist løs i London, og vi kan forsigtigt slutte følgende:

At han er ude på at dræbe og såre. At han eller hun - men sandsynligvis »han« - bygger improviserede bomber. Og at han ikke er særligt god til at bygge dem.

Det første er den dårlige nyhed - at han tilsyneladende har forsæt om at slå ihjel - og det sidste er den gode nyhed: At han endnu ikke mestrer kunsten at bygge sådan en bombe.

De britiske myndigheder har fredag eftermiddag bekræftet, at eksplosionen tidligere i dag på et tog i London var et terrorangreb, og de oplyser, at det skete med en improviseret bombe, en såkaldt IED.

Her er julelysbomben - bygget i en hvid plasticspand, skjult i en pose fra Lidl og med noget, der ligner juletræslys stikkende ud.  Fold sammen
Læs mere

Vidner har på bl.a. Twitter offentliggjort billeder og videooptagelser af en plasticbeholder, som var gemt i en frysepose fra Lidl. På billederne kan man se noget, der bl.a. ligner tændte juletræslys stikke ud af beholderen, og det er givetvis den pågældende IED.

Vidner har til bl.a. BBC News oplyst, at de hørte en eksplosion fra beholderen, og at de så »en kugle af ild,« og myndighederne oplyser, at flere af de ombordværende på S-toget pådrog sig forbrændinger. Graden af forbrændingerne er ikke officielt oplyste endnu, men ifølge sociale medier er der bl.a. tale om forbrændte arme og ben, om svedent hår, og et vidne fortalte også om en kvinde, som var forbrændt i ansigtet. 22 personer er på sygehuset, og ingen af kvæstelserne er livstruende, oplyser politiet.

Eksperter peger på, at det er bemærkelsesværdigt, at plasticbeholderen ikke blev sprængt eller smeltede ved eksplosionen - det tyder på, at varmeudviklingen og eksplosionskraften var begrænset - og det er vigtigt for efterforskningen at stå med en uskadet IED. Det vil for det første hjælpe dem med at finde den eller de personer, som står bag, og for det andet fortæller det dem noget om ressourcerne hos gerningsmanden eller -mændene.

For det er ikke atomvåbenteknologi at bygge en IED. På internettet kan man med nogle ganske få klik finde videoer, hvor bl.a. medlemmer af Islamisk Stat står i et køkken og fortæller, hvordan man skal skrue sådan en bombe sammen. Det kan f.eks. bygges med almindelige batterier og en mobiltelefon og en form for sprængstof. Det sidste er det kildne punkt - eksperter vil typisk bruge sprængstof såsom C4 eller Semtex - men amatører har sjældent adgang til den slags. I stedet konstrurerer de deres eget sprængstof, og det kan f.eks. være acetoneperoxid, som er højeksplosivt og nemt at syntetisere ud fra råvarer, som kan købes på de fleste apoteker. Det går ofte under navnet »Satans mor.« Den 16-årige terrortiltalte pige fra Kundby blev ifølge DR fundet i besiddelse af acetoneperoxid.

Gerningsmanden i London har givetvis bragt den pågældende IED ombord på toget, og han kan derefter have fjerndetoneret den via en mobiltelefon, eller bomben kan have været tidsindstillet.

På billederne fra toget kan man se, at han brugte en hvid plasticspand, det kunne f.eks. have været en malingspand, og det ser ud til, at han også som en del af tændmekanismen brugte en kæde med elektriske julelys. Eksplosionen var så begrænset, at vinduerne ikke gik itu, og i det mindste på billederne kunne man ikke se skader på togvæggene.

Hvis hans mål var at slå ihjel og kvæste alvorligt, så slog bomben fejl, og det indikerer for de fleste eksperter, at gerningsmanden enten ikke har adgang til de rigtige ressourcer eller er en amatør, og han vil formentlig have efterladt sig flere spor. Det vil gøre ham mindre farlig, nemmere at finde, men hvis han går tid, vil han ulykkeligvis også få tid til at lære af sine fejl.