»Han var sådan en flink fyr. Man ville aldrig have tænkt det om ham«

Naboerne til den formodede gerningsmand bag bombeangreb i New York og New Jersey fortæller, at de har oplevet ham som en rar person.

Politifoto af Ahmad Khan Rahami. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»En virkelig flink dreng«.

Det er det skudsmål, den 28-årige formodede terrorist, Ahmad Khan Rahami, får af sine naboer. Og måske er det også sandt. For amerikanerne har et utal af gange hørt, at radikaliseringen af en ung muslim er sket pludseligt, og at den flinke dreng udvikler sig til en skånselsløs terrorist.

Således tilsyneladende også med Rahami, som ofte stod i sin fars fast-food restaurant i New Jersey og langede friturestegte kyllinger over desken … ofte gratis, hvis han syntes, at det var en særlig god kunde, der kom ind i butikken.

At den flinke dreng formentlig har forbindelse til en række terrorattentater i New Jersey og New York er uforståelig for vennerne. Ifølge The New York Times gik Rahami i vestligt tøj, hang ud med vennerne og var ægte interesseret i andre mennesker.

»Han var sådan en flink fyr. Man ville aldrig have tænkt det om ham«, siger en af de faste kunder Ryan McCann til The New York times.

Hvis Rahami var en flink ung mand, så var han tilgengæld den eneste i familien. Faderen fik ustandseligt klager fra naboerne over larm i løbet af aftenen og natten, fordi han holdt åbent 24 timer i døgnet. Fulde folk kom forbi og urinerede i naboernes opgange. Utallige henstillinger og indragelse af hans aftenlicens betød ikke andet, end at han fortsatte med at servere mad om natten, og i et enkelt tilfælde kom en anden af hans sønner op at slås med politiet, da de ankom for at lukket biksen. Sønnen flygtede til Afghanistan, før han kunne anholdes.

Familien kom til USA fra Afghanistan. Rahami er født i Afghanistan og har en række brødre og søstre. Hvor mange vides ikke. Naboerne kender heller ikke Rahamis mor, da hun ikke forlader hjemmet ret ofte.

Om Rahami er blevet radikaliseret, eller om han har haft kontakt med terrorgrupper i udlandet, vides ikke. Det eneste, man ved om Rahami, er, at han interesserer sig voldsomt for biler, især de hurtige af slagsen, og at han selv var ivrig med at sætte ekstraudstyr på de biler, han havde, for at få dem til at se raceragtige ud.

Ahmad Rahami selv var igang med at overtage forretningen på fuld tid, da han blev anholdt.