Han var arkitekten bag CIAs torturprogram: Tirsdag så han berygtet 9/11-terrorist i øjnene igen

Det var James Mitchell, der anbefalede CIA at bruge waterboarding som en forhørsmetode i årene efter 9/11. Tirsdag skulle han forklare sig, mens han sad over for et af de mennesker, han var med til at afprøve metoden på. 183 gange.

Billedet her af Khalid Sheikh Mohammed blev taget 1. marts 2003, da han blev anholdt. I den følgende måned indrømmede han at være hjernen bag 9/11 og op mod yderligere 30 planlagte angreb mod Vesten. Tirsdag mødte han igen den mand, der fik indrømmelserne ud af ham. Arkivfoto: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det var 17 år siden, de to mænd sidst havde set hinanden i øjnene.

Men fra vidneskranken lige foran forsvarsbænken kunne James Mitchell nu ikke undgå at få øjenkontakt med Khalid Sheikh Mohammed – den al-Qaeda-terrorist, der anses for at være hjernen bag terrorangrebet 9/11 i 2001.

I 2003 var James Mitchell en af dem, der var med til at waterboarde terroristen 183 gange, skriver The Intercept. Nu skulle han for første gang nogensinde vidne om metoderne i en åben høring på Guantanamo-basen.

»Jeg formodede helt fra begyndelsen, at jeg ville ende her,« sagde han fra vidneskranken ifølge The Intercept.

Den 68-årige psykolog er arkitekten bag de »forbedrede forhørsteknikker«, som CIA benyttede sig af for at få svar ud af mistænkte terrorister efter angrebet mod USA 11. september 2001.

Det var James Mitchell, der sammen med sin partner Bruce Jessen anbefalede CIA at banke fanger op mod trævægge i forhørssituationer, og det var Mitchell og Jessen, der fandt på, at man kunne tvinge fange ind i små kasser – nogle gange med insekter i – hvis man ville have noget ud af dem.

Og ja, det var dem, der anbefalede CIA at bruge waterboarding – en torturmetode, der går ud på at binde en person fast til et bræt, hvorefter vand tvinges ned i lungerne på ham gennem et klæde, der dækker hans ansigt.

De havde selv afprøvet teknikken på blandt andre Khalid Sheikh Mohammed, som efter at være blevet waterboardet 183 gange i marts 2003 indrømmede at have spillet en rolle i 30 planlagte angreb mod Vesten – udover 9/11.

Det gjaldt blandt andet angreb mod Big Ben i London og Heathrow lufthavn. Han indrømmede også at være bødlen, der havde halshugget Wall Street Journal-journalisten, Daniel Pearl, som blev kidnappet i Pakistan og dræbt i 2002.

De ville gå helt til stregen

Bruce Jessen og James Mitchell blev ansat af CIA i 2002. Først skulle han observere forhør, og dernæst skulle han finde de teknikker, der hurtigt kunne tvinge informationer ud af fangerne, så USA kunne forhindre flere angreb, fortalte han under høringen i Guantanamo tirsdag.

»CIA var aldrig interesseret i retsforfølgelse,« fortalte han ifølge The Guardian under høringen:

»De var interesserede i at gå direkte til stregen af, hvad der var lovligt, placere deres tæer på den, for så at læne sig forover.«

Metoderne blev brugt af CIA helt frem til 2008, men blev forbudt i 2009. Efterfølgende har Senatet erkendt, at metoderne var tortur i strid med både amerikansk og international lov – og at de i øvrigt ikke virkede.

I årene op til 2008 var det James Mitchell og hans partner Bruce Jessen, der var kontraktansat til at stå for forhørene. For knap 545 millioner kroner stod de for at ansætte og oplære forhørsagenter og sikkerhedspersonale, og de både deltog i og observerede utallige forhør.

Nogle CIA-ansatte brugte waterboarding for meget, mener James Mitchell i dag. De arbejdede efter den fejlagtige præmis, at hvis lidt waterboarding er godt, må meget være bedre, forklarede psykologen mandag.

Selv hævder han at have været tilbageholdende med at bruge forhørsteknikkerne, og han havde ikke forventet, at de ville misbrugt, sådan som de blev. Flere gange forsøgte han at stoppe de forhør, hvor agenterne gik for vidt.

Men frygten for nye angreb mod USA opvejede hans moralske kvaler.

»Jeg mente, at min moralske pligt til at beskytte amerikanske liv opvejede det midlertidige ubehag, som terrorister, der havde angrebet USA, måtte føle,« sagde han med tårer i øjnene, ifølge The Guardian.

Høringen var den 40. indledende høring til en retssag mod 9/11-angrebets bagmænd. Her står fem fremtrædende al-Qaeda-medlemmer anklaget for angrebet.