Han udfordrede Putin: Nu står ulykkerne i kø

Både politi, kosakker og Putin-tro bikere er de seneste dage sat ind i kampen mod oppositionsaktivister.

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj kunne fredag eftermiddag med korslagte arme (tv.) se til i Moskva, mens hætteklædt politi ransagede hans hovedkvarter. Foto: Artyom Korotayev/Tass Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Maskerede politifolk bevæbnet med maskinpistoler stormede fredag eftermiddag hovedkvarteret for Putins mest fremtrædende politiske modstander, Aleksej Navalnyj. De konfiskerede computere, mobiltelefoner og dokumenter som en del af en ny efterforskning mod den allerede hårdt pressede oppositionspolitiker.

Navalnyj selv blev pågrebet nær sit hjem af 12 politifolk. Under skarp bevogtning blev han kørt til afhøring. Som var det en del af en dårlig gangsterfilm, mente Navalnyj selv.

»Ved siden af mig sidder tre politifolk. I bilen ved siden af tre i civil. En skam at jeg ikke tog mine solbriller med,« skrev han på Twitter.

Aleksej Navalnyj har stået i spidsen for store demonstrationer mod Vladimir Putin. For halvandet år siden stemte flere end 600.000 mennesker på ham ved borgmestervalget i Moskva. Siden har han sammen med en gruppe jurister gravet i korruptionssager med tråde til Putins inderkreds.

Siden er ulykkerne haglet ned over både ham og hans familie. Han har levet i husarrest i ti måneder, og kort før nytår blev hans bror fængslet i tre år. Selv slap han foreløbigt med en betinget dom i en sag om bedrageri, som oppositionen kalder en politisk hævnaktion.

Aleksej Navalnyj er samtidig en af de få fremtrædende stemmer i Rusland, der står på nabolandet Ukraines side, når det gælder den folkelige opstand, der sidste år styrtede den Putin-venlige ukrainske leder Viktor Janukovitj fra magten. Den voldsomme opstand på Majdan, Kievs centrale plads, var et opgør med samme slags korrupte magthavere, som plager Rusland, har Navalnyj sagt.

Kreml og de statslige russiske TV-kanaler fremstiller modsat begivenhederne i nabolandet som en vestlig sammensværgelse rettet mod russiske interesser.

Den dybe uenighed rykkede torsdag aften ud på gaden i Moskva. 40.000 mennesker havde på Facebook meddelt, at de var klar til en støttedemonstration for Navalnyj. Men Navalnyj havde få dage inden aflyst demonstrationen af frygt for sammenstød. Med god grund, skulle det vise sig. Torsdag aften blev Manegepladsen ved Kremls mure i stedet indtaget af regeringsloyale kosakker bevæbnet med piske og sportstrænede unge mænd med sort-orange Skt. Georgs-bånd. Det er samme symbol, som også prorussiske oprørere i det østlige Ukraine har taget til sig.

Ti Navalnyj-tilhængere blev arresteret af politiet, mens de Putin-loyale aktivister jublede.

Putin-loyale demonstranter gik fri

Nogle af de Putin-tro var således en del af et nyt parti med det sigende navn Anti-Majdan-partiet. En af initiativtagerne, den Putin-tro politiker Nikolaj Starikov, anklagede Navalnyjs tilhængere for at være simple ballademagere.

»Det eneste, de drømmer om, er blodsudgydelse,« siger Nikolaj Starikov til Berlingske, få minutter efter at politiet havde anholdt to Navalnyj-tilhængere.

De Putin-loyale demonstranter blev ikke anholdt, selv om deres demonstration heller ikke var godkendt af bystyret, og oppositionen har anklaget partiet for at være et nyt regeringsstøttet tæskehold.

Men en række af Putins allierede har bakket op om bevægelsen. Det gælder Aleksandr Saldostanov, leder af den nationalistiske MC-klub »Natteulvene«, som Putin flere gange har besøgt for rullende kamera. Dertil kommer folk fra Putins regerende parti, kosakker og en gruppe veteraner fra krigene i Afghanistan og Tjetjenien.

»Vi forsøger ikke at komme i klammeri med nogen. Men hvis der er nogle, der laver ballade tæt på Den Røde Plads, vil russiske borgere ikke bare stå og se på,« siger Nikolaj Starikov, mens hans muskuløse tilhængere nikker.

Dermed er begivenhederne i Ukraine igen blevet et symbolsk og ildevarslende omdrejningspunkt for russisk politik. Risikoen for en voldelig konfrontation mellem opposition og Putin-tro grupper er øget. De store demonstrationer i Rusland har hidtil været fredelige.

Det er imidlertid tvivlsomt, om Navalnyj selv kan deltage i den varslede demonstration. Ud over talrige tidligere sager efterforsker myndighederne ham nu for korruption i hans kamp mod korruption.

I mellemtiden er hele hans organisation, Fonden for Bekæmpelse af Korruption, lagt ned af politiets ransagning.

»Det er klart, at de havde taget alt udstyr fra vores medarbejdere og frivillige og al vores dokumentation for at lamme fondens arbejde,« siger Ljubov Sobol, fondens ledende jurist, til TV-stationen Dosjd.

Ifølge hende havde fonden forberedt offentliggørelsen af en række nye rapporter om korruption blandt Putins topfolk i de nærmeste dage.