Han troede, han skulle være minister - nu er han stjerne i det britiske »Vild med dans«

Han troede, at han skulle være finansminister i en ny Labour-regering, men blev i stedet ydmyget og vraget af vælgerne. Nu elsker de britiske TV-seere Ed Balls for de klodsede dansetrin i »Strictly Come Dancing«.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag aften vandt Ed Balls endnu engang det britiske folks gunst – ganske som han har gjort det uge efter uge. Labours tidligere skyggefinansminister troede, at han skulle styre økonomien under en ny Labour-regering, men i stedet tabte han sidste år med 422 stemmer sin plads i Underhuset til en ukendt konservativ kandidat. Nederlaget blev parlamentsvalgets store ydmygelse og symbolet på, at Labour havde mistet befolkningens tillid.

Nu elsker britiske TV-seere Ed Balls’ klodsede dansetrin i »Strictly Come Dancing«, Storbritanniens særdeles populære version af »Vild med Dans«. I weekenden dumpede dommerne Ed Balls, efter at han havde været ved at tabe dansepartneren, der sad overskrævs på hans arm. Han reddede imidlertid situationen med et uelegant og uanstændigt greb.

Men seerne reddede på ny Ed Balls med deres stemmer, som de har gjort det de seneste fem uger. At se den 49-årige ekspolitiker i en dansekonkurrence er en for briterne endnu mere sælsom oplevelse, end da danskerne oplevede Allan Simonsen i den malplacerede danse­rolle. Det er på linje med, hvis man i Danmark oplevede en Claus Hjort Frederiksen eller Mogens Lykketoft optræde i spøjse kostumer og forsøge sig med kælne bevægelser i glitrende omgivelser, mens de før og efter showet talte henført om de svære dansetrin.

Igennem 20 år har Ed Balls været et politisk dyr med en slagside til det økonomiske og har haft flere ministerposter. I 2010 var han med i opløbet til at blive Labours partileder, og han var med hustruen, Yvette Cooper, det første ægtepar, der på samme tid havde minister­pos­ter i en britisk regering. Ed Balls studerede økonomi på Oxford- og Harvard-universiteterne, og før han gik ind i politik, var han økonomisk skribent for Financial Times.

I sidste uge var Ed Balls inviteret til at deltage på BBCs morgenflade, hvor værten udbrød:

»Jeg kan ikke fatte, at jeg sidder her og taler med dig om dans,« hvorefter hun overtalte Ed Balls til at demonstrere nogle trin sammen med TV-stationens populære vejrvært, der tidligere har deltaget i »Strictly«. Ed Balls konstaterede dog, at en dansekonkurrence næppe er den mest oplagte vej tilbage til politik. Helt overbevisende lød benægtelsen nu ikke.

År for år vokser Ed Balls Day’s kultstatus, hvor brugere på nettet 28. april mindes den dag i 2011, hvor Balls ved en fejl udsendte et tweet med teksten »Ed Balls«. Og bliver det ikke politik på ny, er spørgsmålet så, hvad Balls skal bruge sin nyvundne popularitet til. En danse­karriere bliver det næppe til, selv om mange venter spændt på at se Balls i denne uges Halloween-tema.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien

BMINTERN - Fold sammen
Læs mere