Han står i spidsen for dem, de andre ikke vil lege med

Sverigedemokraternas sygdomsramte leder, Jimmie Åkesson, vender nu tilbage til svensk politik efter et halvt års sygemelding.

Jimmie Åkesson, leder af Sverigedemokraterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Han er manden, der har gjort Rocky Balboas motto til sit eget:

»Det handler ikke om, hvor hårdt du slår. Det handler om, hvor hårdt du kan blive slået og fortsat bevæge dig fremad.«

For det meningsdannende Sverige har det været svært at forstå, at Sverigedemokraternas formand, Jimmie Åkesson, mener det alvorligt, når han gengiver filmcitatet. Men Åkesson fik brug for at leve op til det i mere end overført betydning, efter han sidste år havde ledt Sverigedemokraterna (SD) frem til en eklatant sejr ved riksdagsvalget 2014.

SD stormede frem, og med 12,9 procent af stemmerne er partiet nu Sveriges tredjestørste. Men det er hårdt at stå i spidsen for et af Sveriges mest - hvis ikke dét mest - udskældte partier, og efter en intens valgkamp blev Jimmie Åkesson sygemeldt. På ubestemt tid og med symptomer på stress og udmattelse.

»Det er givet, at arbejdet i sig selv er krævende med rejseri, stress og den stadige hjemve, men frem for alt er der meget andet, som har stjålet energi og tæret både fysisk og psykisk,« sagde Åkesson i oktober til den svenske avis Expressen.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Samme avis havde gennem hele valgkampen afsat en gravegruppe til udelukkende at gennemsøge nettet for lokale SD-kandidater, der fremsatte racistiske udtalelser. Den indsats kostede partiet mange tilbagetrukne kandidaturer. Og det blev værre endnu, for to dage før valget afslørede Sveriges Radio, at Jimmie Åkesson havde spillet en halv million kroner op på casino på nettet.

Det var da også særligt mediernes »kampagnejournalistisk« og »modstandernes ihærdige forsøg på at stoppe partiets fremgang«, der tærede på kræfterne, fremhævede Åkesson før sin sygemelding.

I sidste uge bekendtgjorde den sygdomsramte partileder så, at han gør comeback 1. april. Gradvist vil den 35-årige politiker vende tilbage til arbejdet med at forsøge at sikre det indvandrerkritiske SD indflydelse.

Det ser dog ud til at blive noget af en opgave, idet særligt statsminister Stefan Löfven (S) har lagt sig i selen for at holde SD ude i kulden.

Med den såkaldte »december-aftale«, der baner vejen for en mindretalsregering, sikres fremtidige finanslovaftaler via et samarbejde med den borgerlige opposition, og således mindskes Sverigedemokraternas magt.

Per Jimmie Åkesson, der er født og opvokset i den lille sydsvenske by Sölvesborg, etablerede som 16-årig en lokal afdeling for unge sverigedemokrater. Og ved valget i 1998 blev han som 19-årig valgt ind i byrådet.

Den unge statskundskabsstuderende steg hurtigt i graderne i partiet, og i 2005 satte han studierne på pause for at hellige sig posten som partiformand, da han væltede den daværende leder, Mikael Jansson.

Undervejs har Åkesson praktiseret en ikke ubetydelig topstyring og luget ud i skæve eksistenser. Også på det punkt, påpeger iagttagere, ligner partiet, der har forvandlet sig markant under Åkessons ledelse, en afart af Dansk Folkeparti.

Nu gælder det kriminalitetsbekæmpelse, ældrepleje - og altså i særlig grad indvandrerpolitikken. En politisk linje, der fik en stemme fra hver syvende svensker ved valget i 2014.