Han spiste en pose lakridser hver dag – indtil han døde af det

En amerikansk mand er død af hjertestop, fordi han spiste en pose lakridser om dagen i flere uger, fortæller læge i medicinsk tidsskrift.

I USA er en mand død, efter han har spist en hel pose lakridser om dagen i flere uger. Det gav ham til sidst hjertestop. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En 54-årig mand fra Massachusetts i USA elskede lakridser så meget, at han hver dag spiste en hel pose. I ugevis. Indtil han en dag faldt om af hjertestop på en fastfoodrestaurant.

Og det er angiveligt lakridserne, der er skyld i dødsfaldet. Det skriver The Guardian.

Dødsfaldet er tydeligvis et ekstremt tilfælde, og det er uklart, om den 54-årige havde andre underliggende sygdomme. Men »selv, hvis du kun spiser en lille smule lakrids, kan det øge dit blodtryk,« forklarer Neel Butala, hjertelæge ved Massachusetts General Hospital, ifølge det britiske medie.

Han har beskrevet sagen i det medicinske tidsskrift, New England Journal of Medicine, og ifølge ham er det den såkaldte glycyrrhizinsyre, som giver lakridserne deres sødme, der kan have haft den dødelige effekt på den 54-årige.

Spiser man meget af det, kan det nemlig føre til manglende kalium i kroppen. Og da den 54-årige faldt om, var det netop problemet: Han havde så lave kaliumværdier i kroppen, at det havde ført til hjerterytmeforstyrrelser, skriver The Guardian.

Da en ambulance ankom til restauranten, hvor han faldt om, lykkedes redningsfolkene med at genoplive ham. Men dagen efter døde han.

Sagen har fået flere læger til at advare den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse (FDA).

I USA er fødevareproducenter kun tilladt at putte 3,1 procent glycyrrhizinsyre i deres produkter, men mange lakrids- og slikproducenter deklarerer ikke klart, hvor mange procent af syren, der er per gram i deres produkter, lyder det i advarslen fra lægerne.

Ifølge den danske fødevarestyrelse kan en daglig indtagelse af 50 gram lakrids med et højt indhold af glycyrrhizinsyre give både højt blodtryk og væskeansamlinger, og personer med forhøjet blodtryk anbefales derfor at holde igen med lakrids.

Den daglige indtagelse af glycyrrhizinsyre bør ikke overskride 100 mg per person ifølge Fødevarestyrelsen.