Han satte ild til sig selv for at sende en besked til Macron: Så begyndte uroen på Frankrigs universiteter

Da en fransk studerende satte ild til sig selv, fik det hurtigt opmærksomhed på landets universiteter. Nu opfordres der til landsdækkende protester.

Studerende samles uden for den universitetsbygning, hvor 22-årige Anas K. i sidste uge satte ild til sig selv. De protesterer mod det franske uddannelsessystem, som angiveligt er så dyrt, at det ifølge den 22-årige selv fik ham til at forsøge selvmord. På et af skiltene gentager de nogle af de ord, som han skrev på Facebook, inden han satte ild til sig selv: »Jeg anklager Macron, Hollande, Sarkozy og EU.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Desmazes/AFP/Ritzau Scanpix

Før han hældte benzin ud over sig og satte sin egen krop i flammer, skrev 22-årige Anas K. på Facebook om de økonomiske problemer, der havde ført ham hertil:

»I år er jeg i gang med det andet år af min bachelor for tredje gang. Jeg har ikke noget legat. Selv hvis jeg havde, ville jeg kun få omkring 3.300 kroner udbetalt i måneden. Hvem kan leve for det?«

Det var Frankrigs seneste tre præsidenters skyld, og det var højrefløjslederen Marine Le Pens skyld. Det var tilmed EUs skyld. Sammen havde de dræbt alt håb, han havde for fremtiden, forklarede han i Facebook-opdateringen ifølge The Guardian. Nu håbede han, at hans studiekammerater ville kæmpe mod det uddannelsessystem, der gældsætter dem urimeligt højt.

Kort tid efter stillede han sig uden for den universitetsbygning, der tilbyder økonomisk støtte til studerende, og satte ild til sig selv. Han blev forbrændt på 90 procent af kroppen og er nu indlagt på hospitalet. Hans tilstand er ifølge The Guardian kritisk.

I Lyon, hvor Anas K. satte ild til sig selv, har studenterforeningen Solidaires, som han var en del af, hurtigt opfordret resten af landets studerende til at støtte Anas K.s protest mod »et fascistisk og racistisk system, der ødelægger folk«. Siden har studerende indtaget flere franske universiteter med demonstrationer mod præsident Emmanuel Macron og hans regerings uddannelsespolitik.

I 2015 viste regeringens tal ifølge The Guardian, at over en tredjedel af landets studerende modtager en form for offentlig støtte fra staten. Men i 2017 påviste den landsdækkende elevforening UNEF, at knap 20 procent af landets studerende levede under fattigdomsgrænsen.

I Lyon har flere studerende blokeret indgangene til Lyon 2 University, og uden for uddannelsesministeriet i Paris stormede flere demonstranter tirsdag aften portene og indtog gårdhaven. De ville ikke gå, før uddannelsesminister Frédérique Vidal går af, forklarede de. Da politiet dukkede op, forsvandt de dog.

På universitetet i Lille har studerende endda demonstreret mod den tidligere præsident Francois Hollande, da han skulle holde foredrag tirsdag eftermiddag.

Inden hans foredrag gik i gang, stormede en række demonstranter ind i foredragssalen med kampråb som antikapitalisme, socialisme og solidaritet. De beskyldte Hollande for at have blod på hænderne med den politik, som hans socialistiske regering i sin tid havde ført. De kastede sig over de af den tidligere præsidents bøger, som lå fremme på borde i foredragssalen, og rev dem i stykker.

Hollande aflyste sit foredrag omgående. Onsdag skrev han i en pressemeddelelse, at han forstod de studerendes »legitime« følelser, men at han var ked af, at det så hurtigt havde udviklet sig »voldeligt«.

Samme besked lød fra uddannelsesminister Vidal, da han kommenterede de protester, der havde fundet sted i hans baghave.

»Vold hører ikke hjemme på et universitet,« sagde han ifølge The Guardian.