Han regerede med hård hånd gennem 30 år og dræbte sin egen befolkning: Nu har folket væltet ham

Hverken anklager om folkemord eller krigsforbrydelser kunne stoppe Sudans Omar al-Bashir. Nu har folket væltet præsidenten, der på hårdhændet vis har styret det forarmede land i tre årtier.

22-årige Alaa Salah blev lynhurtigt kendt på internettet, da hun stillede sig op på en en bil og omringet af folkemængder sang protestsange mod Omar al-Bashirs styre. Hun er symbolet på den revolution, der nu har afsat præsidenten, siger observatører. Torsdag blev præsidenten, der styrede Sudan med hård hånd i 30 år, afsat af militæret. Men demonstranterne er ikke klar til at gå hjem endnu af den grund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er eftersøgt for krigsforbrydelser, forment adgang til at rejse internationalt og har måttet kæmpe med tunge sanktioner rettet mod sig.

Intet af alt dette har dog kunnet stoppe Omar al-Bashir, som i de seneste 30 år har regeret Sudan med hård hånd. I stedet er det folket, der tilsyneladende har formået at tvinge deres præsident fra magten.

Torsdag annoncerede Sudans forsvarsminister, Ahmed Awad Ibn Auf, at Omar al-Bashir var arresteret og fængslet. Nu vil militæret overtage magten de kommende to år, lovede forsvarsministeren ifølge Al Jazeera.

Den løsning vil dog næppe leve op til demonstranternes krav.

»Regimet skal træde fuldstændigt tilbage, og magten skal overdrages til en civil overgangsregering,« har demonstranterne ifølge The Guardian sagt. Sker det ikke, opretholder de demonstrationerne.

Det kan blive sværere for demonstranterne at fortsætte protesterne under militærets regime. Ifølge forsvarsministeren vil militæret ikke blot sidde på magten de kommende to år, men har også med øjeblikkelig virkning erklæret undtagelsestilstand de næste tre måneder, og i den periode er sudaneserne pålagt strenge udgangsforbud.

Om to år, lover forsvarsministeren, vil militæret afholde et »retfærdigt valg«.

Ifølge arabisksprogede medier er den sudanesiske præsident, Omar al-Bashir, nu i husarrest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mohamed Nureldin Abdallah.

Militærkuppet vil ikke være det første i Sudans historie. Faktisk var det med nøjagtigt sådan et, at Omar al-Bashir i 1989 indtog magten i landet, og siden da har han med jernnæve styret landet gennem borgerkrig og jævnlige konflikter.

Det gælder for eksempel konflikten i Darfur, hvor Omar al-Bashir er anklaget for at have stået bag folkemord og krigsforbrydelser mod de etniske minoriteter, der bor i området. I 2013 anslog FN, at op mod 300.000 mennesker var blevet dræbt i det forgangne årti. I otte år har Den Internationale Straffedomstol (ICC) haft en arrestordre udstedt mod præsidenten for hans rolle i folkedrabet.

I 2009 og 2010 rejste ICC flere tiltaler om folkemord, menneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser mod præsidenten – og han blev dengang tillagt et »individuelt ansvar« for forbrydelserne, skriver The Guardian.

Mord, tortur, voldtægt, forfølgelse og drab på medlemmer af specifikke etniske grupper samt angreb på byer og civile i Darfur er blot nogle af de anklager, der er rejst mod Omar al-Bashir.

Dette har dog ikke holdt ham tilbage – hverken fra at beholde magten eller at rejse på statsvisit i lande, som ellers var forpligtet af ICC til at arrestere og udlevere al-Bashir.

Både al-Bashir og militæret har i 30 år slået hårdt ned på enhver form for politisk modstand. Men i de seneste to måneder har tusindvis af demonstranter så godt som lammet Sudan med de vedvarende protester mod al-Bashirs styre.

Siden lørdag har tusindvis af borgere været samlet i midten af Khartoum. 22 er blevet dræbt af sikkerhedsstyrker, der har forsøgt at bryde protesterne op, ligesom flere end 150 er blevet såret, oplyser The Guardian.

Lige lidt har det hjulpet. Demonstranterne er der endnu.

På Twitter er billederne af de folkelige protester gået viralt. Især ét billede af en 22-årig hvidklædt kvinde – Alaa Salah – der med store folkemængder omkring sig synger protestsange mod styret, har fået opmærksomhed. Hun bliver allerede kaldt symbolet på revolutionen i Sudan.

I Khartoum er demonstranterne begyndt at hive billeder af præsidenten ned.