Han mødte 13-årige Zina: »Man har lyst til at give hende et knus. Men det kan man ikke«

Allan Sørensen er korrespondent i Mellemøsten, og gennem sit arbejde har han flere gange oplevet at stå ved frontlinjen, hvor der bliver skudt. Alligevel er det de personlige historier, som den om den 13-årige IS-fange Zina, der påvirker ham mest.

»Det er hårrejsende. Hvis vi deler mit arbejde som korrespondent i krigszoner op, så er det hundrede gange værre at høre denne slags historier end at være ude ved frontlinjen, hvor der bliver skudt.«

Sådan siger Berlingskes korrespondent Allan Sørensen om mødet med 13-årige Zina, der har været taget til fange af Islamisk Stat.

Hun kan fortælle, hvordan hun har set en pige, der var yngre end hende selv, blive voldtaget af IS-krigere. Hvordan hun har levet indespærret og er blevet truet med at blive dræbt, og hvordan det endeligt lykkedes hende at flygte til den flygtningelejr, hun bor i nu.

Historien om tilfangetagelsen har Zina fortalt til Berlingskes korrespondent i Mellemøsten, Allan Sørensen. Han har efterfølgende gjort sit bedste for at fortælle den videre til danske læsere, der både fysisk og mentalt befinder sig langt den 13-årige irakiske pige, og vi har spurgt ind til, hvordan man finder og møder en person, der har gennemgået så meget:

Alle og enhver kan ikke gå ind i en flygtningelejr, som den Zina bor i, og Allan Sørensen fortæller, at man bliver tjekket og får en tilladelse på forhånd, så lejrens ledelse ved, at man kommer. Dels af sikkerhedsårsager, men også så lejrens ledere hele tiden ved, hvem der går ud og ind, og så de kan være med til at bekræfte historien.

»Det hele handler om at finde ud af, om jeg sidder overfor en pige, der har fået besked på, hvad hun skal sige, eller om jeg sidder overfor en, der er reel. Lejrens ledelse kender de her kvinder og deres historier, og de har været med til at bekræfte, at Zinas historie er sand,« siger Allan Sørensen og forklarer, at flygtningelejrens ledelse har god grund til at fortælle sandheden:

»Lejrens ledelse har ingen interesse i, at journalister kommer ind og skriver fantastiske historier om ting, der ikke er sande. De vil lynhurtigt blive tjekket af andre medier, og hvis det kommer ud, at yezidierne, som er i mindretal i Irak, er fulde af løgn, så vil det være som at skyde sig selv i foden 12 gange.«

I flygtningelejren Khanke, hvor Zina bor, er der omkring 5.000 flygtninge. Blandt dem er der mellem 10 og 12 kvinder, der har været taget til fange af IS.

Det er halvanden uge siden, at Allan Sørensen i løbet af to timer i flygtningelejren interviewede den 13-årige pige og en 33-årig kvinde, der også har været taget til fange af IS.

Han fandt frem til de to undslupne fanger gennem en lokal journalist, som han har samarbejdet med i mange år og stoler på, og det er vigtigt, når man skal tro på en utrolig fortælling som denne, forklarer han.

»Det, der er svært ved denne historie, er, at vi ikke kan få den verificeret. Vi har ikke mulighed for at interviewe Islamisk Stat og spørge, om det er rigtigt eller forkert, så vi er nødt til at stole på det, Zina siger,« siger Allan Sørensen.

Han fortæller, at selv om han er korrespondent i Mellemøsten og har oplevet mange ekstreme situationer, er det det oplevelserne som den med Zina, der rører ham allermest.

At det er situationer, hvor man sidder over for en person, der har gennemgået ting, man ikke kan forstå, at hårene rejser sig allermest på armene.

»Jeg kan arabisk, så jeg kunne forstå hendes ord og hendes sætninger, men i dag er jeg stadig ikke sikker på, at jeg kan forstå, hvad de betyder. Alle kan relatere til en 13-årig pige. En helt almindelig pige, der gik i skole og blev revet væk af IS-folk, fordi hun ikke nåede at flygte. Og så faldt hammeren bare. Siden har hun oplevet de mest frygtelige ting og har ikke kontakt til sine forældre eller søskende. Man kan ikke sætte sig ind i situationen, men man kan relatere til den, og jeg tror, det er derfor, den rammer så hårdt,« siger han og fortsætter:

»Man har lyst til at give hende et knus, holde hende i hånden og være der for hende. Men det kan man ikke. Dels på grund af det, hun har været igennem og dels på grund af, at der i de områder er en vis distance mellem mænd og kvinder.«

Læs Allan Sørensens artikel om 13-årige Zina her: