»Han lyver!«

Ingen tror på Mubaraks løfte om at gå, fortæller Berlingskes udsendte Lene Frøslev fra Tahrir-pladsen i Cairo.

Foto: KHALED DESOUKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Nej. Mubarak skal gå. Løftet om at gå til september er uacceptabelt. Vi tror ham ikke over en dørtærskel."

Sådan lyder budskabet fra Tahrir-pladsen morgenen efter præsident Hosni Mubaraks tv-tale, hvor han lovede at træde tilbage til september, når der er nyt præsidentvalg.

”Vi gav ham 30 år. Nu må det være nok. Det har været løgn på løgn. Jeg stoler ikke på ham og slet ikke, efter at de løslod straffefangerne for at plyndre og skabe kaos,” siger Randa Ibrahim, der er mødt op på Tahrir-pladsen tidligt onsdag morgen.

Berlingskes udsendte Lene Frøslev har her til morgen talt med en halv snes middelklasse-demonstranter på Tahrir-pladsen. Lige mange kvinder og mænd. Journalister, bogholdere, forskerassistenter og en enkelt koncertpianist giver det samme svar på spørgsmålet, hvorfor de ikke kan vente seks måneder, når nu de har ventet i 30 år:

"Han lyver. VI tror ikke på de løfter"

For middelklassedemonstranterne er det især volden i fredags og det, de ser som de arrangerede plyndringer og tilbagetrækningen af politiet, der har slået hovedet på sømmet.

”Han må gå nu. Han er nødt til det,” siger doktor Nansreen Helmy.

Efter den store demonstration tirsdag har et par tusinde hardcore aktivister overnattet på Tahrir-pladsen i bidende nattekulde. Og budskabet er klart. Mubarak skal gå, og de vil blive på pladsen til det sker.

Blandt oppositionspolitikere er der dog rapporter om en vis splittelse med nogle, der mener, at Mubarak med sin tale har givet de løfter, oppositionen har bedt om i årtier. Der er endvidere sat gang i moddemonstrationer til fordel for Mubarak.

Uden for Tahrir-pladsen står her til morgen en gruppe på cirka 30, der råber slagord for præsidenten og råber skældsord efter demonstranterne, der vil ind på pladsen. Ud over id-kort er der indført kropsvisitering for alle, der vil ind på pladsen. Åbenlyst af frygt for ballade eller i værste fald en bombe.