Han kan hente de vrede, hvide mænd

Hillary Clintons valg af Tim Kaine som vicepræsidentkandidat bliver mødt med skepsis i Demokraternes venstrefløjsbase. Men Tim Kaine noget, som ikke mange andre demokrater kan: Han kan tiltrække de hvide vælgere, som ellers ville stemme på Donald Trump.

Der var fest og farver, da Hillary Clinton præsenterede senator Tim Kaine som sin vicepræsidentkandidat. Selv om Tim Kaine regnes for at være kedelig, har han formået at vinde det ene valg efter det andet i hjemstaten Virginia. En stat som vel at mærke er en af de amerikanske svingstater. (Foto: Saul Loeb/AFP) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clintons, valg af den 58-årige senator Tim Kaine som vicepræsidentkandidat kan vise sig at være eksplosiv i partiets mere venstreorienterede base. For Tim Kaine tilhører ikke venstrefløjen. Han er om nogen mainstream og ligger politisk langt fra en Bernie Sanders og en Elizabeth Warren. Valget af Kaine vil med andre ord give anledning til en række kritiske spørgsmål på Demokraternes konvent, der begynder på mandag.

Men så er det heller ikke værre, vurderer flere demokrater over for Berlingske. Tim Kaine er tidligere guvernør i staten Virginia – ovenikøbet en populær en af slagsen. Han er nu medlem af Senatet og sidder i udenrigskomiteen, hvilket betyder, at han ligesom Hillary Clinton kan sin udenrigspolitik.

Tim Kaine har – fordi han i visse spørgsmål ligger til højre i partiet – en evne til at kunne fange også republikanske vælgere. Han er abortmodstander, men går dog ind for, at kvinder selv skal kunne vælge. Han er dybt religiøs og har en fortid som kristen missionær i Honduras. Han er opvokset i en jævn og arbejdsom familie i Kansas City i Missouri – i et romersk-katolsk hjem – og han er i sin ungdom rundet af en jesuiterskole og har en juridisk grad fra Harvard.

Lov og orden-Kaine er bevæbnet

Tim Kaine har – selv om han regnes for at være kedelig – formået at vinde det ene valg efter det andet i Virginia, som vel at mærke er en af de amerikanske svingstater. Statens store landområder præges af traditionelle republikanske vælgere, mens byområderne – især de enorme forstæder til Washington D.C. med millioner af indbyggere – er demokratisk dominerede.

I sin tid som guvernør var Tim Kaine en lov og orden-mand. 11 personer blev henrettet i hans tid som guvernør, selv om Kaine i princippet er modstander af dødsstraf. Dermed er han på dette punkt svær at ramme for Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump. Tim Kaine måtte som guvernør igennem en tung tid, da 32 unge blev dræbt, efter at en gerningsmand i 2007 trængte ind på det store universitet Viginia Tech og skød de mange studerende. Det var en episode, der satte et afgørende præg på Tim Kaines politik fremadrettet.

Siden har han været stærk tilhænger af en strammere våbenlovgivning – især når det gælder køb af de populære militære angrebsvåben – og et generelt baggrundstjek af personer, der vil erhverve sig et våben. Men Tim Kaine ejer selv våben. Derfor er det også sværere for Republikanerne politisk at angribe ham på den front, selv om Donald Trump, som støttes af våbenlobbyen i NRA, vil prøve alt, hvad han kan.

Og så taler Tim Kaine i øvrigt spansk flydende, hvilket vil tiltrække latino-vælgere, ligesom han er en stærk tilhænger af en immigrationsreform, hvilket han ofte har holdt tale om på flydende spansk.

En kedelig mand blandt vrede, hvide mænd

Tim Kaine er med andre ord en meget sammensat persontype, der trods den »kedelige« fremtoning alligevel har været i stand til at gå fra den ene valgsejr til den anden i komplekse områder, hvor en person som Kaine ellers ikke ville vinde per automatik. Eksempelvis blev Tim Kaine i 1998 den første hvide borgmester i flere end ti år i byen Richmond – valgt af et sort domineret byråd. Og da han i 2006 blev valgt som guvernør, vandt han også i de republikansk dominerede områder.

Så det er med andre ord en kandidat, der kan gå på tværs af politiske skillelinjer, og Kaine vil dermed blive en helt anderledes støtte for Clinton end Trumps vicepræsidentkandidat, Mike Pence. For Pence er ikke en kompliceret persontype og appellerer kun til en stærk religiøs konservativ base, hvor Kaine i højere grad både kan spille på sin religiøsitet og sin evne til at tale til midten i amerikansk politik.

Men hvad er så problemet? I Det Demokratiske Parti regnes han som nævnt for at være en midtermand, hvis ikke en person, der er mere til højre i partiet. Han har ophidset såvel Sanders som Warren ved at være en stærk tilhænger af de internationale handelsaftaler, og han har som senator flere gange været en stærk støtte for præsident Barack Obama, når handelsaftalerne med stillehavsområdet skulle forhandles.

Men selv om partiets venstrefløj er uenig med Tim Kaine, vil han i sidste ende blive acccepteret, også fordi han på handelsområdet kan tiltrække republikanske vælgere, som er tvivlende over for Donald Trumps kurs med at ville genforhandle samtlige frihandelsaftaler. Donald Trump har taget en chance blandt de republikanske vælgere ved at være imod handelsaftaler, som ellers har været et af de områder, de republikanske vælgere støttede. Men langt fra alle republikanere er enige med Trump om dette. Og der vil Kaine kunne hente stemmer.

Flere Demokrater, som Berlingske har talt med, mener, at Hillary Clinton har hentet en solid person til posten som vicepræsidentkandidat – en person, som i langt de fleste tilfælde vil kunne tiltrække en række vælgere, som Clinton ikke selv ville kunne tiltrække.

Grundlæggende ligner Kaine Clinton. Han er »nørdet« med sin politik og taler aldrig i populistiske vendinger, men han står stærkt blandt latinoer og sorte vælgere. Og så kan han tiltrække netop de hvide vælgere, som Donald Trump til Clinton-kampagnens store bekymring ellers har sat sig på.