Han kaldes Kremls dukkefører, og mandag satte han ild til debatten: »Rusland leger med Vestens sind«

Indblik i Ruslands politiske maskinrum eller blot veltimet afledningsmanøvre? Efter anklager om russisk indblanding i fremmede staters politiske valg, indikerer Putin-rådgiver nu, at Rusland går endnu længere.

Vladislav Surkov beskrives som Kremls »grå kardinal« og som en sand mester i manipulation. Fold sammen
Læs mere
Foto: NATALIA KOLESNIKOVA/AFP

Han er en mand, der er kendt for at skabe røgslør, og en mand, der ved, hvordan man fanger folks opmærksomhed.

Mandag lykkedes det igen for Putin-rådgiver Vladislav Surkov. I et længere indlæg i russiske Nezavisimaya Gazeta beskriver Surkov »putinismen« som »fremtidens ideologi« og kalder Vestens demokratier en »illusion«.

Putins »store politiske maskine« tager fart og har endnu ikke nået »sin fulde kapacitet«, skriver Surkov og argumenterer for, at putinismen modsat demokratiet er langtidsholdbar som ideologi. For Putin forstår modsat de demokratiske ledere i Vesten sit folk, mener Surkov.

Og så leverede han en næsten hånlig meddelelse til de vestlige ledere, der har anklaget Rusland for indblanding i politiske valg:

»Faktisk er sagen endnu mere alvorlig,« skriver Surkov:

»Rusland leger med Vestens sind. De ved ikke, hvordan de skal håndtere deres egen ændrede bevidsthed,« skriver han.

Han henviser blandt andet til, at siden Rusland »lancerede et informations-kontraangreb«, tager vestlige eksperter oftere fejl i deres forudsigelser.

Kritikere betegner indlægget som alt mellem »skræmmende« og »et røgslør«.

»Surkov spiller et spil. Det er, hvad han gør,« som politolog Samuel Greene skriver i et indlæg i mediet Moscow Times.

Men hvem er denne Vladislav Surkov?

Talent for at skabe røre

Han er blevet beskrevet som »dukkeføreren« og Kremls »grå kardinal«, og så tilskrives han titlen som arkitekten bag Ruslands »suveræne demokrati«.

Portrætter beskriver ham som en mand med mange masker. Han anklages for at have skrevet tekster under pseudonymet Natan Dubovitsky og er efter sigende en inspirationskilde for Steve Bannon. Inden Surkov endte i det russiske magtcentrum, var han i hæren og studerede senere teater, men endte med en kandidatgrad i økonomi. Eksperter i russisk propaganda har peget på, at han i sit politiske arbejde er inspireret af teatret. Som nyuddannet arbejdede han som reklamemand og efterfølgende kort i TV-branchen, inden han blev en del af Putins hold, hvor han i dag rådgiver den russiske præsident om Ukraine.

Soldat, forfatter, kunstkritiker, økonom, reklamemand, dukkefører? Vladislav Surkov har i hvert fald talent for at skabe røre.

Det gjorde indlægget – naturligvis – også. Medier verden over har refereret indlægget fra Surkov, og tirsdag skrev den tidligere amerikanske ambassadør Michael McFaul på Twitter, at russere og resten af verden bør »være skræmt til døden over denne kommentar«, men kvitterer samtidig for Surkovs ærlighed. Michael McFaul var ambassadør i Rusland under Barack Obama – fra 2012 til 2014.

Men de stærke reaktioner er at gå Surkovs ærinde, advarer politolog og leder af det russiske institut ved King’s College i London, Samuel Greene, i sin analyse:

»Surkovs job (eller en del af hans job, da han tilsyneladende også kører Ruslands anliggender i/omkring Ukraine) har altid været at få folk til at tale om alt undtagen det, der er virkeligt,« skriver han i Moscow Times.

Kreml læser med

Greene henviser i sin analyse til nylige målinger. De seneste uger har målinger fra det uafhængige Levada Center nemlig tegnet et billede af et Rusland i krise:

For første gang i årevis mener flere russere, at landet går i den forkerte retning end omvendt, ligesom tilliden til de politiske institutioner ligger på et lavt niveau: 52 procent af russerne gav i en meningsmåling mandag udtryk for, at russiske topfolk »altid« eller »oftest« skjuler sandheden, når de beskriver situationen i landet. Der er utilfredshed med den russiske regering – men Putin nyder stadig stor støtte, viser målingerne.

»Putin er populær – omend mindre end tidligere – men hans regeringsførelse er ikke populær. Russere tror, i det store hele, ikke, at han regerer i deres interesse,« skriver Samuel Greene.

Mens Surkov under Putins to første perioder blev anset som særdeles indflydelsesrig – på et tidspunkt endda som »den næstmest indflydelsesrige person i Rusland« - er det uklart, præcist hvor indflydelsesrig han er i dag.

Men Kreml har læst med. Ifølge The Independent sagde pressemedarbejder Dmitrij Peskov onsdag, at Surkovs Indlæg var »komplekst« og »interessant«. Ifølge Peskov har præsidenten hverken godkendt eller set indlægget, inden det blev offentliggjort, men sagde, at man i Kreml deler mange af holdningerne.