Han havde horn i panden og et spyd i hånden: I dag er »Q Shaman« ikke til at kende

Han var ansigtet på stormløbet mod Kongressen 6. januar, men uden horn og ansigtsmaling er den selverklærede »Q Shaman« stort set uigenkendelig. Det ændrer dog ikke ved, at retten mandag vurderede, at 33-årige Jacob Chansley fortsat er farlig og ikke kan forlade fængslet, mens hans sag er undervejs.

 
Demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington D.C. for at protesterer imod udnævnelsen af Joe Biden som USA's næste præsident. I videoen kan du se demonstranterne bryde ind i regeringsbygningen og deres sammenstød med politiet. Advarsel: videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Ritzau/Scanpix, CNN. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere

Han var iklædt horn og ansigtsmaling og deltog i angrebet på Kongressen i bar maven, mens han forsøgte at hyle som en ulv.

Nu er alt det ydre fjernet, smilet er blegnet og tilbage står den 33-årig amerikaner Jacob Chansley, der appellerer for sin frihed.

Men det lykkes ikke. En føderal dommer besluttede mandag, at den selverklærede shaman er for farlig til at kunne løslades. Han skal således forblive i fængsel, mens hans sag vurderes.

Begrundelsen lyder blandt andet, at Jacob Chansley ikke udviser anger. Retten vurderer, at han kunne planlægge yderligere angreb mod den amerikanske regering, hvis han blev sat i husarrest.

»Q Shaman« er stort set uigenkendelig uden de karakteristiske horn og ansigtsmaling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexandria Sheriffs Office/Reuters/Ritzau Scanpix.

Chansley skulle blandt andet have forklaret retten, at hans handlinger 6. januar var »fredelige og harmløse«.

»Tiltalte karakteriserer sig selv som en fredelig person, der blev budt velkommen i Capitol-bygningen 6. januar af politibetjente. Retten finder ingen af hans mange forsøg på at manipulere bevismateriale overbevisende,« skriver dommerne i en erklæring ifølge CNN.

Dommerne pointerer, at Chansley eksempelvis bar et spyd under angrebet på Kongressen. Chansleys advokat har tidligere hævdet, at det ikke var et spyd, men derimod en flagstang. Om det har været en flagstang engang eller ej, så er det dommernes vurdering, at det kan betragtes som et våben.

Jacob Chansley har erklæret sig skyldig i seks anklagepunkter.

Chansley er ikke tiltalt for at angribe nogen, men justitsministeriet fastholder, at hans opførsel under opstanden gør ham for farlig.

På forhånd var »Q Shaman« en velkendt skikkelse i QAnon-bevægelsen, der tror på, at USA og verden styres af en liberal klike af pædofile rigmænd, der drikker babyblod.

Jacob Chansley har erkendt, at det var en fejl at deltage i stormløbet mod Kongressen og mener, at han er blevet bedraget af Donald Trump, der blev regnet for manden, der kunne redde USA og verden fra det pædofile sammenrend, som ville have Joe Biden som præsident.

Chansley selv har ifølge Fox News forklaret politiet, at han kom til hovedstaden efter anmodning fra ekspræsidenten, da Donald Trump havde bedt »alle patrioter om at komme til Washington, D.C. 6. januar«.

Fem personer mistede livet og mere end 140 personer blev såret, da angrebet på Kongressen fandt sted 6. januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix.