Han har sigtet 34 personer – flere tæt på Trump: Nu er Muellers undersøgelse snart færdig, siger justitsminister

Det er endnu uvist, hvornår Robert S. Muellers Rusland-undersøgelse ser dagens lys – men en sjælden kommentar fra Justitsministeriet kan være første tegn på, at undersøgelsen er ved at nå til vejs ende.

USA's fungerende justitsminister, Matthew G. Whitaker, forklarede mandag på et pressemøde, at han var blevet briefet om Rusland-undersøgelsen, og at den »snart var tæt på at være ovre«. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS

Han har sigtet 34 personer, hvoraf seks af dem har arbejdet med Donald Trump.

Nu kan den særlige undersøger Robert S. Mueller være tæt på vejs ende i undersøgelsen af, hvorvidt Rusland har samarbejdet med Trumps kampagnekontor under præsidentvalget i 2016. Det skriver The Washington Post.

Det er den fungerende justisminister, Matthew G. Whitaker, der muligvis uforvarende har ladet pressen vide, at Muellers undersøgelse kan være tæt på at være færdig. Under et pressemøde, hvor USAs regering oplyste om en række anklager mod den kinesiske techgigant Huawei, blev Whitaker spurgt ind til Muellers undersøgelse.

Whitaker forklarede, at han var blevet briefet om undersøgelsen for nylig, og sagde så ganske kort:

»Lige nu er undersøgelsen, tror jeg, tæt på at være færdig.«

Det lyder måske ikke umiddelbart af meget, men det er det tætteste, nogen højtstående kilde i månedsvis har været på at afsløre en mulig slutdato for Muellers undersøgelse.

Dette sker, blot få dage efter at Trumps ven og tidligere medarbejder Roger Stone fredag morgen blev anholdt af FBI og sigtet for at have givet falske vidneudsagn, at have forsøgt at forhindre FBIs og Kongressens undersøgelser samt for at have påvirket vidner.

Robert Muellers undersøgelse begyndte i 2017, og specialefterforskeren har stadig ikke offentliggjort beviser for, at Donald Trump skulle have konspireret med Kreml med det formål at skade Hillary Clinton for selv at vinde præsidentvalget i 2016.

Med sigtelsen af Roger Stone – som ifølge den 24 sider lange sigtelse havde kontakt til russerne, WikiLeaks, Trump-kampagnen og Trumps kampagneformand – er mistanken om et samarbejde mellem Trumps kampagne og Rusland kun blevet stærkere.

Det er dog endnu uvist, hvad der kommer til at ske, når Muellers undersøgelse fremlægges. Donald Trump har nomineret en ny justitsminister, William P. Barr, som formentlig bliver stemt ind af Senatet i næste måned.

Barr har ved en høring forklaret, at Muellers undersøgelse ikke nødvendigvis bliver offentliggjort i sin helhed, men at justitsministeriet derimod vil udvælge, hvilke dele af undersøgelsen der skal offentliggøres. Det vil ske af hensyn til tredjeparter, som nævnes i undersøgelsen, men måske ikke har gjort noget, de kan sigtes for, forklarede William P. Barr.

Dette er flere kongresmedlemmer utilfredse med. Derfor har senatorerne Richard Blumenthal fra Demokraterne og Charles E. Grassley fra Republikanerne fremsat et lovforslag, som skal sikre, at alle særlige undersøgelser, som Muellers undersøgelse bliver kaldt, bliver frigivet direkte til Kongressen og offentligheden i stedet for justitsministeren.

Tirsdag mødes Demokraterne i Repræsentanternes Hus for at diskutere Muellers undersøgelse, skriver Politico. Demokraterne har tidligere meldt ud, at de vil lade Mueller afslutte sit arbejde og rejse sigtelser uden deres indblanding, mens Demokraterne selv vil holde øje med, om der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Trump.