Han har lige overtaget magten i Afghanistan. Nu er Taleban-leder med på opsigtsvækkende top-100

Time Magazines årlige liste over årets 100 mest indflydelsesrige byder på flere overraskelser. Lige fra Taleban til kongelige.

 
Afghanistans nye regering vækker bekymring i USA, da et par bekendte navne dukker op. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han står oplistet side om side med Britney Spears, Joe Biden og Aleksej Navalnyj på nyhedsmagasinet Times årlige liste over de 100 mest indflydelsesrige personer.

Men mens flere på listen har gjort sig fortjent til placeringen ved at inspirere andre eller har arbejdet for at gøre verden til et bedre sted, står det anderledes til med Abdul Ghani Baradar.

Han er medstifter af Taleban og ny næstkommanderende i den islamiske militante bevægelses nye regering.

Selvom det kun er godt en måned siden, at Taleban overtog magten i Afghanistan, vurderer Times, at Abdul Ghani Baradar har været en af de mest indflydelsesrige personer i år. Det var blandt andet ham, som underskrev den omstridte fredsaftale om USAs tilbagetrækning efter forhandlinger i Doha i Qatar.

I begrundelsen for hans plads på listen – der ikke er rangordnet – skriver den pakistanske journalist Ahmed Rashid, at Baradar er »en karismatisk militærleder og dybt troende«:

»Baradar er en stille og hemmelighedsfuld mand (...) men repræsenterer ikke desto mindre en mere moderat strømning i Taleban. Spørgsmålet er, om manden, der lokkede amerikanerne ud af Afghanistan, kan påvirke sin egen bevægelse.«

Den nye Trump

Andre overraskelser på listen er Tucker Carlson, der er tv-vært på Fox News. Han optræder i kategorien »Ledere« sammen med USAs tidligere præsident Donald Trump, USAs præsident, Joe Biden, den talebanske nøgleperson Abdul Ghani Baradar, og Kinas præsident, Xi Jinping.

Tucker Carlson er blevet kaldt den nye Donald Trump, til trods for at han hverken er rigmand eller politiker. Men Fox News' største stjerne har brugt coronakrisen på at udvikle sig til højrefløjens nye store håb.

»Tucker Carlson Tonight« er blevet det mest populære nyhedsprogram på amerikansk tv, hvor omtrent tre millioner følger med, når klokken slår 20.

Tucker Carlsons modstandere kræver ham ofte fyret, når de mener, han går over stregen. Men det er utænkeligt, at Fox News skiller sig af med sin største stjerne. Det forlyder, han tjener cirka 35 millioner kroner om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chip Somodevilla/AFP/Ritzau Scanpix.

I sit program tæsker Carson løs på Demokraterne. Han angriber alt, der lugter af politisk korrekthed eller ligner Black Lives Matter. Han udstiller magthavernes hykleri og flirter med løgne, konspirationsteorier og fremmedhad.

Og nu er han altså ifølge Time en af verdens mest indflydelsesrige personer.

Harry og Meghan

På listen finder man også hertugparret af Sussex, prins Harry og Meghan. De har endda fået æren af at pryde forsiden på Time Magazine.

Hertugparret forlod i 2020 Storbritannien for at skabe det, de kalder »en uafhængig tilværelse«, da presset i det britiske kongehus blev for stort.

De har blandt andet slået sig sammen med musiktjenesten Spotify og vil gennem deres produktionsselskab, Archewell Audio, udvikle podcast og programmer, der skal underholde, oplyse og inspirere.

»I en verden, hvor alle har en mening om folk, de ikke kender, har hertugen og hertuginden medfølelse for folk, som de ikke kender. De sørger ikke bare for at have en mening. De kaster sig ud i kampen,« står der om parret i magasinet.

Hertugparrets farvel til det britiske kongehus vakte stor opmærksomhed. Derfor får prins Harry og hertuginde Meghans placering på den ikoniske liste også en blandet modtagelse i Storbritannien, skriver The Daily Mail:

»Undskyld, jeg skal lige ud og kaste op,« lyder en af kommentarerne, som bladet refererer.