Han er svinesmittens første patient

Mexicansk dreng menes at være den første, der blev smittet med svineinfluenzaen. Fundet er vigtigt for at forstå sygdommen, siger dansk ekspert.

Den fireårige Edgar Hernandez menes at være svineinfluenzaens første patient. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pablo Spencer

Svineinfluenzaen er fuld af spørgsmål. Og en lille dreng fra landsbyen La Gloria i Mexico er fuld af svar.

Det håber de mexicanske sundhedsmyndigheder, der nu mener, at den bare fireårige Edgar Hernandez er svineinfluenzaens »patient zero« – en af de første som blev ramt af sygdommen, og som overlevede.

La Gloria ligger ved siden af det største svinebrug i Mexico, og for en måned siden begyndte indbyggerne at blive syge med høj feber, ledsmerter og hoste. Da omfanget gik op for myndighederne, begyndte de at tage slimprøver af de syge, og én af prøverne – prøven fra Edgar Hernandez – var positiv for svineinfluenza.

Den mexicanske regering er nu i gang med at undersøge drengen, og de håber, undersøgelsen kan besvare nogle af de store spørgsmål: Hvorfor er Mexico så hårdt ramt af influenzaen – med over 150 døde – mens resten af verden hoster og lider, men lever? Og kan den globale virus spores til grisene og gyllesøerne i La Gloria?

Herhjemme fastslår Lars Østergaard, ledende overlæge ved infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus, at det er vigtigt at finde det første menneske, der blev smittet med svineinfluenza.

»Det er en vigtig opdagelse, fordi det kan medvirke til at give et mere præcist billede af, hvor hurtigt sygdommen spreder sig, og hvor smitsom den er. Man vil kunne tegne et kort over smittens veje,« siger Lars Østergaard.

I Danmark har der været mistanke om, at 12 personer var smittet med den frygtede virus, men samtlige har fået den glædelige besked, at de ikke er smittet, og centerchef i Sundhedsstyrelsen Else Smith fastslår, at den almindelige dansker ikke har grund til at være nervøs.

WHO vurderer dog, at sygdommen er nået til fase 4, hvilket betyder, at smitten kan overføres mellem mennesker via luften.

Ekspert forklarer det danske beredskab