Han er Putins tætte allierede: Nu hæver USA sanktionerne mod firmaer knyttet til russisk rigmand

Oleg Deripaska har blandt andet været forretningspartner med Trumps forhenværende kampagnechef, den nu bedrageridømte Paul Manafort.

Sanktionerne mod den russiske rigmand Oleg Deripaska er nu ophævet. Men han efterforskes stadig for sine forbindelser i 2016 til præsident Trumps tidligere kampagnechef, Paul Manafort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Karpukhin/Reuters/Ritzau Scanpix

Oleg Deripaska er nært allieret med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og flere gange nævnt i Robert Muellers Rusland-undersøgelse. Blandt andet på grund af hans forretningsforbindelse til den amerikanske præsidents tidligere kampagnechef, Paul Manafort.

Nu løfter USA imidlertid sanktionerne mod tre af den russiske rigmands firmaer – trods modstand fra Demokraterne. Det skriver flere medier, heriblandt britiske The Guardian.

Tidligere på måneden blokerede Republikanerne i Senatet for at opretholde sanktionerne mod de tre firmaer, Rusal, En+ Group samt JSC EuroSibEnergo. Rusal er et stort aluminiumsfirma, og ifølge Trump-regeringen er det netop den globale aluminiumsindustri, der lider mest under sanktionerne mod de tre firmaer – og ikke Deripaska, der er en af Ruslands rigeste mænd.

Derfor er det blevet stemt igennem at fjerne sanktionerne mod firmaerne, som Deripaska ifølge Trump-regeringen nu har færre aktier i end tidligere. Det betyder, at han ikke længere kontrollerer firmaerne, og derfor behøver der ikke længere at være sanktioner rettet mod dem, argumenterer Republikanerne.

Sanktionerne har ramt Deripaska og hans råstofimperium hårdt. På blot få måneder blev værdien af rigmandens formue stort set halveret. Det amerikanske finansministerium har det fremhævet, at Deripaska var Vladimir Putins forlængede arm i udlandet.

Udover at navnet Deripaske var dukket op i Robert Muellers Rusland-undersøgelse, blev milliardæren ifølge finansministeriet også efterforsket for hvidvask, trusler mod konkurrenter, illegal aflytning og deltagelse i afpresning.

Mueller er tidligere FBI-chef og står i spidsen for den undersøgelse, der skal kortlægge, om medlemmer af Trumps kampagnestab samarbejdede med russerne under præsidentvalgkampen i 2016.

I december indgik USA en aftale med Deripaska. Hvis han ville reducere sit ejerskab i aluminiumskonceren Rusal til under 45 procent, ville finansministeriet ophæve sanktionerne mod selskabet. Dette fik opbakning fra Europa, hvor sanktionerne mod aluminiumskoncernen kunne mærkes på både aluminiumspriser og arbejdspladser.

Demokraterne har dog kæmpet imod ophævelsen af sanktionerne. De finder det upassende at lempe sanktioner mod selskaber, der kan knyttes til Deripaska – som er tæt med Vladimir Putin – så længe Mueller stadig er i færd med at undersøge det påståede samarbejde mellem Rusland og Trumps kampagnekontor under valgkampen i 2016.

Deripaska havde forud for valgkampen i 2016 nære forbindelser til Trumps forhenværende og nu bedrageridømte kampagnechef, Paul Manafort.

Navnet er også dukket op i sagen om en russisk »sextræner«, der hævder at have optagelser, der dokumenterer, at Deripaska er involveret i sagen om russisk indblanding i det amerikanske valg.

Ifølge det amerikanske finansministerium er bestyrelsesmedlemmerne i de tre russiske firmaer alle uafhængige af Deripaska, ligesom de hverken har professionelle eller familiære forbindelser til Deripaska eller nogen anden person, som er ramt af amerikanske sanktioner.

Firmaerne har i øvrigt lovet fuld gennemsigtighed, skriver The Guardian.

Oleg Deripaska er personligt stadig omfattet af amerikanske sanktioner.