Han er hjernen bag en af verdens største dopingsager – nu har danske »Mr. Jacob« fået sin dom

Danske Jacob Sporon-Fiedler har i årevis smuglet enorme mængder steroider ind i Storbritannien – og de danske myndigheder har kendt til ham siden 2012. Nu har han fået sin dom.

Danske Jacob Sporon-Fiedler har fået sin dom: Fem år og fire måneders fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: National Crime Agency

Han har smuglet 16 ton steroider ind i Storbritannien og har forbindelse til et kriminelt netværk med »Breaking Bad«-agtige narkolaboratorier.

Den 38-årige dansker og tidligere bodybuilder Jacob Sporon-Fiedler erklærede sig skyldig for halvandet år siden, og nu har han fået sin dom i dopingsagen, som de britiske myndigheder anser for at være en af verdens største. Det skriver britiske Daily Mail.

Han er torsdag blevet idømt en fængselsstraf på fem år og fire måneder for den centrale rolle, han har spillet i et kriminelt netværk, der har smuglet illegale stoffer for 570 millioner kroner ind i landet.

Kendt af de danske myndigheder

De danske myndigheder kender ham godt. I 2012 blev han afsløret som hjernen bag en international dopingring af Politiken.

»Og hans produkter er vi da også stødt på flere gange i Danmark,« har politikommissær Steffen Thaaning Steffensen sagt til Politiken.

Et af de største mærker på det illegale steroidmarked i Danmark såvel som globalt hed i 2012 Alpha-Pharma, og bag de mange produkter, firmaet tilbød, stod et indisk firma med en dansk stifter og direktør: Jacob Sporon-Fiedler. Eller som han blev kaldt i Indien ifølge Politiken: Mr. Jacob.

I 2012 fandt Politiken ud af, at han var flyttet til Indien, fordi han dér på lovlig vis kunne producere piller og ampuller med doping, som kan så kunne sælge illegalt med stor fortjeneste. Dengang nægtede han, at han gjorde noget ulovligt med stofferne – men i 2018 blev han arresteret i Storbritannien efter fire års efterforskning mod ham.

Og denne gang erklærede han sig skyldig i at stå bag illegal import af enorme mængde steroider til Storbritannien. Det betyder også, at han siden 2018 har afsonet noget af sin straf med fodlænke. Og hvad der i første omgang stod til at blive en fængselsstraf på 10 år, blev derfor forkortet til de fem år og fire måneder, han i stedet blev tildelt torsdag.

Eksorbitant fortjeneste

»Han havde mere eller mindre hele den vestlige verden som kundegrundlag, så han kunne få fortjenesten op på de her eksorbitante beløb,« sagde Michael Ask, direktør i Anti Doping Danmark og tidligere leder af Rigspolitiets nationale efterforskningscenter, til Politiken om sagen i fjor.

Sporon-Fiedler var desuden knyttet til to hemmelige »Breaking Bad«-agtige narkolaboratorier, som havde produceret steroider til en gadeværdi på op til 462 millioner kroner mellem 2009 og 2017, skriver Daily Mail.

Det ene af laboratorierne var for eksempel gemt bag en skjult dør i en container nær Heathrow. Bag døren var et »hospitalslignende« laboratorium, hvor der blev lavet piller, inden de blev solgt videre til bodybuildere på det sorte marked, skriver Daily Mail.

Ud over Sporon-Fiedler er fem andre personer blevet tiltalt i sagen. De er alle britiske statsborgere, og en enkelt er en kendt, tidligere bodybuilder ved navn Nathan Selcon.