Han er Afrikas omvendte Donald Trump

Efter måneders politisk tumult er Gambias nye præsident, Adama Barrow, omsider taget i ed. Dermed har Afrikas mindste land fået en leder, der som Trump i USA er blevet valgt på løfter om nye tider.

Foto: Carl De Souza/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to årtiers politisk undertrykkelse og flere måneders usikkerhed og tumult i kølvandet på præsidentvalget i december sidste år har de godt og vel to millioner gambianere omsider kunnet tage deres nye leder i ed.

Adama Barrow hedder han, og han har lovet politiske reformer og en genopretning af Gambias kriseramte økonomi efter 22 år med den excentriske, voodoo-dyrkende Yahya Jammeh som enerådende præsident.

Adama Barrow er som USAs nyvalgte præsident, Donald Trump, forretningsmand uden den store politiske erfaring, og hans sejr ved Gambias præsidentvalg 1. december sidste år er, som britiske BBC bemærker, »vel nok et endnu større chok« end valgsejren til Trump i USA.

Den 52-årige Barrow blev præsidentkandidat ved et tilfælde – eller snarere på et afbud. For det var nok ikke et tilfælde, at den dengang siddende præsident, Yahya Jammeh, satte sin politiske rival, lederen af oppositionspartiet The United Democratic Party i fængsel et par måneder før præsidentvalget.

Det blev Adama Barrows chance for et politisk gennembrud. Syv oppositionspartier valgte at gå sammen om en fælles kandidat, og pilen pegede på Barrow, som var kasserer i det største af partierne, UDP.

Han vandt med 45,5 procent af stemmerne, mens præsident Jammeh trods hekserier og politiske overgreb måtte nøjes med knap 37 procent. Ikke desto mindre valgte Jammeh efter først at have anerkendt sit nederlag at blive siddende, mens Barrow valgte at søge tilflugt og beskyttelse i Gambias naboland mod syd, Senegal.

Først efter massivt, internationalt pres – ikke mindst fra Senegal, der traditionelt har stor indflydelse i Gambia, og som sendte soldater ind over grænsen for at vise muskler – trådte Jammeh for knap en måned siden tilbage og søgte i eksil i Ævatorialguinea, en anden af Vestafrikas mindre stater.

Til kamp for større frihed

Nu venter der så erhvervsmanden, der blev præsi­dent en hård opgave med at indfri sine valgløfter. Og de kan i en gambiansk sammenhæng forekomme lige så opsigtsvækkende og skelsættende som de løfter, der har bragt Trump til magten – om end det er med omvendt fortegn.

Hvor Donald Trump har kastet sig ud i et opgør med medierne, vil Adama Barrow give Gambias journalister større pressefrihed og i det hele taget ændre de af forgængerens love, der indskrænker de grundlæggende rettigheder.

Hvor Trump sår tvivl ved dele af det internationale samarbejde, vil Barrow genoprette Gambias medlemskab af Commonwealth (forbundet af de lande, der tidligere var en del af Det Britiske Imperium) og Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Sidstnævnte tog Gambias daværende præsident et opgør med sidste år, nøjagtigt som det er sket i en række andre afrikanske lande, der også har trukket deres medlemskab af ICC tilbage.

Adama Barrow, der ifølge hjemmesiden Global Black History er troende muslim, har også bebudet, at han vil trække forgængerens erklæring om, at Gambia er en islamisk republik, tilbage. I samme boldgade har han taget tilløb til et opgør med, at der ikke en grænse for, hvor længe landets præsident kan sidde på posten.

Det er peanuts

Ikke mindst har gambianerne – herunder de mange unge arbejdsløse – høje forventninger til en bedre økonomi under den nye præsident.

Gambia har få naturressourcer, og kun en sjettedel af jorden kan dyrkes. Ikke desto mindre er størstedelen af landets arbejdsstyrke beskæftiget i landbruget, hvor peanuts er den absolut største afgrøde og tegner sig for hovedparten af landets eksportindtægter.

Turismen giver også landet pæne indtægter – eller rettere gjorde. Selv om ebola-epidemien i Vestafrika gik uden om Gambia, har den skræmt mange af de solhungrende europæere væk – inklusive en del af de modne kvinder, der kombinerer Gambias sol og strande med billig sex med unge lokale mænd.

Migration og de penge, som alle de udvandrede sender hjem, er ligeledes en vigtig del af Gambias økonomi, og gambianerne har da også i de seneste par år stået højt på listen over afrikanere med kurs mod Europa.

Det er formentlig en medvirkende årsag til, at EU netop har indgået en aftale med den nye præsident om en økonomisk håndsrækning bestående af 225 millioner euro.

For som Adama Barrow ifølge magasinet African Business advarede, da han underskrev aftalen her i weekenden, så har hans land kun udenlandske valutareserver til to måneder.

»Økonomien er stort set bankerot og har brug for øjeblikkelig redning,« fastslog Afrikas omvendte Trump.