Han angreb to vandpibecaféer og dræbte ni personer: Nu tyder tilståelsesbrev på højreekstremt motiv

11 mennesker er døde efter skyderi mod to vandpibecaféer i Hanau i Tyskland. Gerningsmanden, der er blevet fundet død i sin lejlighed, efterlod sig et tilståelsesbrev med højreekstreme holdninger.

 

Nye informationer er kommet frem om den gerningsmand, der skød og dræbte ni personer onsdag aften i to skyderier mod vandpibecaféer i den tyske by Hanau.

Gerningsmanden, der omtales som Tobias R. af politiet, kan have haft et højreekstremt motiv. Han blev fundet død i sin lejlighed og havde efterladt sig et tilståelsesbrev og en video, hvori han udtrykker højreekstreme holdninger.

Ifølge Bild skriver han blandt andet i brevet om et behov for at »udslette« de mennesker, som ikke kan smides ud af Tyskland.

Nyhedsbureauet dpa har yderligere oplysninger om videoen, skriver Ritzau. Forud for sin død har gerningsmanden angiveligt lagt en næsten time lang video på internettet. I den siger han, at et hemmelige organ med stor magt styrer Tyskland, og han taler deusden negativt om migranter fra arabiske lande og Tyrkiet, ifølge dpa.

Bild har desuden trykt et skærmbillede fra en video, som den formodede gerningsmand lagde på YouTube for seks dage siden. I den advarer han amerikanske seere om, at deres land styres af et hemmeligt netværk, der benytter sig af sindelagskontrol og tilbeder Satan på militærbaser under jorden.

Det er ikke officielt bekræftet, at manden på YouTube-videoen, som Berlingske har set, er den samme Tobias R., som politiet mener står bag skyderierne.

Torsdag overtog den tyske antiterrorenhed efterforskningen af skyderierne. Ifølge en talsmand fra antiterrorenheden skyldes det, at der er »tegn på fremmedfjendske motiver« bag drabene.

Ni personer blev onsdag dræbt i to skyderier i den tyske by Hanau i delstaten Hessen.

Gerningsmanden i Hanau angreb to vandpibecaféer. Omkring klokken 22 gik han ind på den første vandpibecafé i bydelen Heumarkt i det centrale Hanau. Der ringede han angiveligt med en klokke, inden han skød ind i flokken af gæster, der sad samlet omkring borde og røg vandpibe i rygeområdet.

Ikke meget vides om ofrene, men ifølge Bild var der fem unge, heriblandt én kvinde, som blev skudt på caféen. De var ifølge Bild kurdere.

»Ofrene er personer, vi har kendt i årevis,« har caféchefens søn fortalt til det tyske nyhedsbureau dpa.

Efter det første skyderi flygtede gerningsmanden i bil til en bydel ved navn Kesselstadt i den vestlige del af Hanau, skriver Ritzau. Her angreb han vandpibecafé nummer to. Ifølge Bild lå vandpibecaféen gemt væk bag en kioskfacade på Kurt-Schumacher-Platz.

Skyderierne satte en heftig politijagt efter gerningsmanden i gang. Da politiet fandt frem til den formodede gerningsmands lejlighed, fandt de ikke bare ham død, men også et andet lig. Det er uklart, hvilken forbindelse til de to skyderier det andet lig har. Men i alt 11 personer er dermed døde efter skudepisoderne.

Politiet har gjort det klart, at der på nuværende tidspunkt ikke er nogen tegn på, at der skulle være mere end én gerningsmand.

Hvis gerningsmanden havde et højreekstremt motiv, lægger hans angreb sig i en længere række af angreb begået af ekstremister på tysk jord. Især angreb udført af personer eller grupper på den yderste højrefløj er en stigende bekymring for myndighederne.

I december annoncerede den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, at han vil oprette 600 nye stillinger i efterretningstjenesten. De skal bruges på at overvåge potentielt voldelige højreekstremister, lød det dengang.

I oktober sidste år blev to personer dræbt i et antisemitisk angreb i den østtyske by Halle. Og fredag anholdt tysk politi 12 medlemmer af en ekstremistisk højrefløjsgruppe. Anholdelserne skete efter mistanke om, at gruppen havde planlagt storstilede angreb på moskéer.

Hanau huser næsten 100.000 indbyggere og ligger 20 kilometer fra Frankfurt.