Han afslører den russiske propaganda

50 år søndag. Jon Kyst sidder i toppen af EUs StratCom, der skal imødegå Ruslands forsøg på påvirkning af Vesten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan du huske den virale video, hvor en kvinde i en metro hælder blegemiddel på mænds bukser som »straf« for, at de sidder med spredte ben? Kvinden skulle angiveligt være feministisk aktivist. I virkeligheden var videoen russisk propaganda med det mål at skabe stærke politiske reaktioner og spille grupper ud mod hinanden. Og hvem fortalte verden, at det hang sådan sammen? Det gjorde Jon Kyst, som 27. oktober fylder 50 år.

Herover: Den virale video, Jon Kyst afslørede. Du kan læse gennemgangen af sagen her.

Som en af de absolutte frontfigurer i EUs indsatsenhed mod digital disinformation, StratCom, har han gang på gang på gang påvist, hvordan især Rusland har forsøgt at påvirke opinionen i Vesten. Hans indsats er med rette blevet rost for at virke netop der, hvor demokratiet er blødest: Nemlig når udefrakommende vil påvirke den offentlige mening – eller bare generelt at skabe splittelse og fronter, der på sigt kan destabilisere de frie samfund.

Jon Kysts interesse for Rusland går langt tilbage: Fra første besøg i Sovjetunionen under perestrojka og glasnost i 1987. Han er ph.d. i russisk og engelsk samt cand.phil. i russisk sprog og kultur. Før det var han landets førende simultantolk: I 2001 var dronning Margrethe på statsbesøg i Rusland, og senere samme år kom Putin på besøg hos daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hvem tolkede? Jon Kyst, selvfølgelig.

Han kender Rusland og de omliggende lande som sin egen bukselomme og har rejst regionen tynd, fra Kamtjatka i øst til Krim i vest.

Siden har han været flittigt brugt ruslandsekspert, både i digitale og trykte medier. En overgang kunne han desuden opleves på første hånd, da han var medejer af Akademisk Rejsebureau og arrangerede rejser med sig selv som guide. Og mange vil også have hørt et af hans utallige foredrag på Folkeuniversitetet.

Han er gift med Jana Kyst, som oprindeligt er fra Ukraine. Sammen har de en en datter, og Jon Kyst har også en voksen søn fra et tidligere forhold.