Hamas vej til magten

Hamas blev dannet i 1987 under det første palæstinensiske oprør, den såkaldte intifada.

Gruppens kortsigtede mål er at befri de områder, Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967; Gaza, Østjerusalem og Vestbredden. Hamas har angrebet israelske tropper og jødiske bosættere i de besatte områder, men også israelske civile i selve Israel. Både USA og EU anser derfor Hamas for at være en terrorgruppe. Gruppens erklærede langsigtede mål er at etablere en islamisk stat i hele det historiske Palæstina, dvs. staten Israel samt de besatte områder.

Hamas vandt i januar 2006 overraskende det palæstinensiske valg og erobrede dermed magten fra Fatah. Vesten indstillede sin bistand til Hamas-regeringen, medmindre den ville anerkende Israel. Noget Hamas kategorisk har nægtet, fordi gruppen ser sig selv som en modstandsgruppe rettet mod den israelske besættelse. Efter Hamas blodige magtovertagelse i Gaza i juni, der kostede over hundrede livet, har præsident Mahmoud Abbas opløst den palæstinensiske samlingsregering og indsat en ny regering uden deltagelse af Hamas. Vesten har ophævet sine sanktioner over for præsident Abbas regering. Og af frygt for at Hamas også kan forsøge at tage magten på Vestbredden, støtter Israel og Vesten præsident Abbas med våben, midler og træning. Israel og Abbas udveksler også i stigende grad efterretninger.

En ny palæstinensisk rapport kritiserer Fatahs styrker i Gaza, der i juni led nederlag til Hamas, for at være undergravet af nepotisme, infiltrering af fjendtlige elementer og svækket af manglende motivation. Præsident Abbas accepterede i torsdags, at hans sikkerhedsrådgiver, Mohammed Dahlan, trak sig. Dahlan har modtaget massiv støtte fra CIA, men forlod Gaza før juni-kampene brød ud.