Hamas uddeler kontanter til krigsramte

Islamiske Hamas vil øge sin sønderskudte popularitet i Gaza ved at betale kontanthjælp for krigsskader. Men mange beboere er ved at miste tålmodigheden med gruppens overgreb.

Store dele af Gaza ligger i ruiner efter den tre uger lange israelske offensiv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GAZA BY: Mustafas grå betonhus ligger på en idyllisk plet; med udsigt til grønne bakketoppe og bugnende appelsin- og citronplantager. Men desværre har beliggenheden op til højen Jabal Reyes tæt ved grænsen til Israel vist sig at være fatal for Mustafas familie.

Under Israels 22 dage lange offensiv i Gaza angreb israelske tropper Mustafas hus, som ligger på deres kampvognes rute ind i Gaza.

Betonhuset er i dag en sønderskudt kulisse med store skudhuller i ydermuren, blafrende plastic for ødelagte vinduer og et totalraseret indre, der gør det ubeboeligt.
Mustafa åndede derfor lettet op, da han for få dage siden fik besøg af en Hamas-delegation, som sagde de ville refundere ham for ødelæggelserne. Men glæden blev kort:

- De gav mig 1000 dollars. Det forslår ingen steder. Ødelæggelserne af huset vil koste minimum 20.000 dollars at reparere, fortæller Mustafa, der ejer en forretning, som sælger reservedele.

Mustafa er ikke Mustafas rigtige navn. Han frygter for repressalier. Men Mustafas rigtige navn er redaktionen bekendt.
Mustafa dirrer af harme, som han fører Berlingske fra rum til rum og viser ødelæggelserne frem. Flere steder er der nu direkte udsigt gennem muren til appelsinplantagen udenfor gennem flossede kratere fra israelske granater.

Mustafa er fyldt af vrede mod Israel. Men han er også rasende på islamiske Hamas: et sindelag, som afspejler mange Gaza-beboeres holdning efter krigen.

- Andre mennesker, der tilhører Hamas, får 2000 dollar blot en enkelt balkon er ødelagt, kommenterer han.

Hamas forsøger som den shiamuslimske gruppe Hizbollah gjorde efter Libanon-krigen i 2006 at skabe goodwill ved at betale skader med kontanter. Men strategien har en blandet effekt:

- De forsøger at omvende mig til at blive Hamas – men det vil ikke lykkes, siger Mustafa.

- Siden Hamas overtog magten over striben, har jeg hver anden måned måttet flygte med mine syv børn over hals og hoved på grund af ny ballade med Israels militær.

Mustafas nabo, der også ønsker at være anonym, er enig i kritikken:
- Flertallet af palæstinensere i Gaza er i dag vrede på Hamas, fordi civile betaler prisen for deres provokationer af Israel. Men man skal være varsom med at kritisere gruppen. Der er flere eksempler på, at de har skudt kritikere i benene, siger naboen, mens han ser ud over de frodige citrontræer, der står badet i sollys, som om intet var hændt.

Ifølge adskillige rapporter har Hamas taget eftertrykkeligt hævn over ærkerivalen Fatah, som Vesten støtter. Vidneudsagn skildrer, at i dusinvis af Fatah-medlemmer og palæstinensere, som Hamas beskylder for at være kollaboratører, er blevet henrettet eller invalideret med skud i knæskallerne, en af Hamas’ taktikker til at uskadeliggøre fjender og afskrække politiske modstandere.

Hamas genindtager magt
I de to uger, der er gået, siden Israel trak sine soldater og kampvogne ud af Gaza-striben, har Hamas anvendt en kombination af penge og magt til at genoprette sit greb om landstriben og dens 1.4 millioner indbyggere.

Hamas erobrede i juni 2007 magten i striben i et blodigt opgør med Fatah. Det internationale samfund har siden boykottet Hamas og forlangt, at gruppen anerkender Israel og lægger afstand til vold.

Men kort efter krigsrædslerne er Hamas-militante igen linet op på gadehjørner og langs hovedfærdselsårer.

Israel nægter fortsat at åbne grænseovergange ind til striben, hvilket er et af Hamas’ hovedkrav for at indgå en langvarig våbenhvile. Embargoen giver Hamas en fordel i at uddele kontant nødhjælp. Mange andre organisationer fattes penge, fordi der er akut mangel på kontanter i Gazas banker. Israel har nægtet Fatah og andre organisationer at transportere midler ind i striben, af frygt for at de falder i Hamas’ hænder.

Diplomater vurderer imidlertid, at Hamas har opsparet store penge-reserver inden offensiven og fortsat smugler penge ind via tunneller fra Eypten under Rafah grænseovergangen, bl.a. fra Iran.

Sidst på ugen delte Hamas’ socialminister Ahmed al-Kurdi to millioner dollars ud i 6000 forudtrykte checks til indbyggere i Jebaliya Flygtningelejr. Hamas har offentligt lovet, at de vil give familier, hvis hjem er blevet ødelagt, 4000 euros.

Talsmænd for gruppen har imidlertid senere medgivet, at de har brug for mere tid til at leve op til løftet.

- De sagde, de vil komme tilbage med mere, fortæller Mustafa, mens han læner sig op ad en flosset mur med skudhuller.

- Men jeg har ikke meget tiltro til dem.