Hamas overlader grænseovergang til selvstyremyndighed

Magtoverdragelse ved Gazas grænse er afgørende test af forsoningsaftale mellem palæstinensiske grupper.

Magtoverdragelse ved grænsen i Rafah i Gazastriben er en opfølgning på den palæstinensiske forsoningsaftale mellem Hamas og det moderate Fatah, som ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Mahmud Hams

Den militante palæstinensiske islamistgruppe Hamas har overladt kontrollen over Gazastribens egyptiske grænse til den palæstinensiske selvstyremyndighed.

Magtoverdragelsen ved grænsen i Rafah er en opfølgning på den palæstinensiske forsoningsaftale mellem Hamas og det moderate Fatah, som ledes af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas.

Repræsentanter for Hamas og Fatah underskrev onsdag en aftale, som indebærer, at Abbas-regeringen kontrollerer grænsen til Egypten inden 1. december.

En journalist fra AFP siger, at han har overværet, at et Hamas-anlæg ved Israel er blevet revet ned. Grænsekontrollen anses for at være en afgørende test af den nye forsoning mellem Hamas og Fatah.

Ved grænseovergangen er der nu hejst palæstinensiske og egyptiske flag og opsat store plakater med billeder af Abbas og den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi.

I 2007 lykkedes det Hamas at vinde kontrollen over Gaza fra Fatah, der støttes af Vesten. Hamas bliver af USA, EU og Israel betragtet som en terrororganisation. De to grupper udkæmpede i 2007 direkte kampe i Gaza.

I september i år oplyste Hamas, at gruppen havde accepteret betingelser for en dialog om en aftale. De var fremsat af Abbas.

En række stridspunkter er ikke afklaret mellem de to dominerende og rivaliserende palæstinensiske fraktioner - blandt andet er det uklart, hvad der skal ske med den store militære fløj af Hamas.

Egypten har hjulpet med at mægle mellem de to palæstinensiske fløje.

Opblødningen i den mangeårige konflikt mellem Fatah og Hamas kan ifølge iagttagere give lederne af det palæstinensiske selvstyre stærkere udgangspunkt, hvis forhandlinger med Israel genoptages.

Den interne palæstinensiske strid har været en alvorlig forhindring for at genoptage fredssamtaler med israelerne.

/ritzau/AFP