Hamas og Israel er på randen af en ny stor konfrontation

Israels militær har sat alt ind på søge efter tre israelere, som menes at være blevet bortført på Vestbredden af islamistiske militante. Israelske politikere erklærer, at man er villig til at bruge alle midler i jagten på de skyldige.

Teenagerne Naftali Frankel (tv.), Gil-ad Sha'er (i midten) og Eyal Yifrach forsvandt på Vestbredden i torsdags, da de forsøgte at blaffe. De er alle tre religiøse studerende, og deres forsvinden har pustet til ilden under den latente konflikt mellem isralere og palæstinensere. Foto: REUTERS/Family Handout Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: For et år siden lancerede USAs regering den opsigtsvækkende tese om, at fred i Mellemøsten var mulig indenfor en forhandlingsramme på blot ni måneder. Nu, små to måneder efter de frugtesløse forhandlingers sammenbrud, er det snarere en ny runde med eskalerende vold inklusive en ny stor Gaza-konfrontation, der dag for dag kommer tættere på.

Tre israelske teenageres forsvinden fra en israelsk bosættelse på Vestbredden torsdag nat er mareridtet for alle på begge sider, der ønsker at forfølge det spinkle fredshåb og ideen om en tostatsløsning. Den israelske regering har udpeget Hamas som ansvarlig for at have bortført de tre unge og har iværksat en omfattende militæraktion i de palæstinensiske områder.

150 Hamas-ledere på Vestbredden er blevet anholdt, oplyser det israelske militær, IDF. Samtidig har der været israelske luftangreb mod det Hamas-styrede Gaza, hvorfra der har været beskydning mod Israel med raketter og morterer. Derudover er flere palæstinensiske byer på Vestbredden blevet udsat for husundersøgelser. IDF har offentliggjort videoklip, hvor man kan se soldater med hævede våben bevæge sig rundt i palæstinensiske gader om natten og ind i flere huse.

IDF bekræftede i går, at en mand blev skudt og dræbt, da en militær fremrykning i Ramallah for at foretage anholdelser blev mødt af stenkastende palæstinensere. Palæstinensiske hospitalskilder siger, at den dræbte er en 19-årig mand, der blev skudt i brystet ved Jelazoun-flygtningelejren.

Den Israelsek premiermininster, Benjamin Netanyahu, talte i går med den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas.

»Jeg forventer, at du hjælper med at bringe de bortførte unge tilbage og med at pågribe kidnapperne. Hamas-kidnapperne kom fra territorium under det palæstinensiske selvstyres kontrol og vendte tilbage til territorium under det palæstinensisk selvstyres kontrol. Denne begivenhed blotlægger terrorismens virkelige ansigt, som vi kæmper imod. Terrorister bortfører uskyldige, israelske børn, mens vi redder syge palæstinensiske børn på vore hospitaler. Det er forskellen mellem vores humanitære politik og den morderiske terror, som angriber os,« var ordlyden, der blev videresendt premierministerens kontor.

»Man må forstå konsekvenserne af partnerskabet med Hamas. Det er dårligt for israelerne, det er dårligt for palæstinenserne og dårligt for regionen.«

Hamas-ledere har udtalt sympati for den formodede gidselaktion, men har afvist at have noget med den at gøre. Ukendte islamistiske grupper har taget ansvar for kidnapningen, men mandag var der fortsat ikke troværdige oplysninger, og kidnappere havde hverken direkte eller indirekte henvendt sig med krav til Israels regering.

Rasende reaktioner på israelske, sociale medier og politiske opfordringer til at slå hårdt til mod befolkningen i de palæstinensiske områder viser, at Netanyahus sort-hvide billede har en vis genklang i den israelsk-jødiske befolkning. De tre forsvundne, 19-årige Eyal Yifrach og de to 16-årige drenge Gil-Ad Sha’er og Naftali Fraenkel, er religiøse studerende og forsvandt efter at have forsøgt at blaffe på Vestbredden. Deres forsvinden resulterede i, at tusindvis af bedende søndag dukkede op ved Grædemuren for at vise deres sympati.

I de israelske medier er der intensiv dækning af de mindste skridt i eftersøgningen kun afbrudt af transmissioner fra fodbold-VM. Mange har den traumatiserende og ekstremt blodige intifada nogle år tilbage i nær erindring med terrorbomber i busser og cafeer i israelske byer, og man støder ofte på argumentet om, at »fred er umulig med araberne, for de ønsker det ikke«.

For den palæstinensiske befolkning er Netanyahus ord en meget selektiv version af den virkelighed, som de oplever. Som besættelsesmagt har Israel ifølge internationale konventioner et ansvar for at tage sig af og beskytte den palæstinensiske civilbefolkning. Det betyder blandt andet, at palæstinensere i de besatte områder har adgang til lægebehandling. Men palæstinensiske børn underkastes også hårde forhør af de israelske sikkerhedsstyrker uden advokat, og uden forældrene er underrettet.

Det seneste år har israelske sikkerhedsstyrker dræbt omkring 70 overvejende unge palæstinensere på Vestbredden i konfrontationer, eller fordi man mente, at de opførte sig mistænkeligt. Især drabene på ubevæbnede 14-årige og 16-årige har vakt stor opsigt og vrede.

»Drabene er del af en overlagt politik for eskalering og vold målrettet palæstinensiske børn,« sagde den palæstinensiske talskvinde Hanan Ashrawi efter nylige drab på to teenagere i forbindelse med en demonstration ved Ofer fængslet, hvor mange palæstinensere holdes fængslet.

Det seneste år er omkring syv israelske jøder, heriblandt også teenagere, blevet dræbt ved vold, som man ved eller har mistanke om er relateret til terror.

Iagttagere advarer om, at det voksende svælg mellem den israelsk-jødiske og den palæstinensiske opfattelse af situationen i Mellemøsten gør en ny stor konfrontation næsten uundgåelig. Den følelse er i de seneste dages ophidsede stemning kun blevet yderligere styrket. Forsvarsminister Moshe Ya’alon har erklæret, at Hamas-lederne vil komme til at betale en »meget høj pris«. Det er blevet udlagt som, at Israels regering overvejer at optrappe aktioner med målrettede drab i Gaza-striben.

Netanyahu erklærede i weekenden, at han vil acceptere »alle midler« i bestræbelserne på at finde de forsvundne. Den hårde, retoriske linje er blevet fulgt op med militær handling, men den ses af iagttagere også som et forsøg på at dække sig selv politisk. Premierministeren har tidligere sat flere end 1.000 palæstinensiske fanger fri for at få løsladt en israelsk soldat, der var bortført i årevis i Gaza-striben. Under de seneste fredsforhandlinger løslod han under en aftale med USA som mægler en større gruppe, langtidsfængslede, dømte terrorister.

Begge handlinger blev voldsomt kritiseret af den israelske højrefløj som en indrømmelse af, at »kidnapninger virker« og, at terrorstraffe er til forhandling. Palæstinensiske fanger har gennem længere tid sultestrejket i protest mod »administrativ tilbageholdelse«. En udbredt praksis, hvor fanger tilbageholdes uden dom på ubestemt tid og ikke kan forsvare sig mod anklager, der er hemmeligstemplet og fortrolige. Det vides endnu ikke, om forsvindingerne har forbindelse til fangeprotesterne.

Israelske officerer og politikere har understreget, at selvstyrets sikkerhedsstyrker indtil videre har bidraget med eftersøgningen af de bortførte. I går udsendte Abbas’ kontor en erklæring om, at »det palæstinensiske præsidentskab fordømmer kidnapningen af tre israelske drenge« med tilføjelsen »og rækken af israelske overgreb.«

Den palæstinensiske ledelse afviste i weekenden Netanyahus anklager om selvstyrets ansvar for de forsvundne israelere, fordi de forsvandt i det såkaldte »område C ». Det er de 60 procent af Vestbredden, som ifølge Oslo-aftalen er under fuld civil og sikkerhedsmæssig israelsk kontrol. Abbas har tidligere afvist, at der overhovedet på Vestbredden er områder med en reel palæstinensisk »kontrol«, fordi »en hvilken som helst israelsk underofficer« på et givet tidspunkt kan rykke ind med sine soldater og diktere selvstyret sin vilje. De seneste dage har israelske soldater i stort tal opereret i byer som Hebron og Ramallah i »område A«, der egentlig skulle være under fuld palæstinensisk sikkerhedskontrol.

Diskussionen om ansvaret vil utvivlsomt fortsætte de kommende dage. Også fordi det er en del af en indædt kamp mellem selvstyret og den israelske regering om, hvem verden og især Vesten »skal holde med« efter de sammenbrudte fredsforhandlinger. Hvis det viser sig, at Hamas står bag de tre israeleres forsvinden, vil det være en alvorlig svækkelse og ydmygelse af Abbas, der netop har lanceret en omfattende plan for politisk forsoning med Hamas og genoptagelse af den islamistiske organisation i den politiske proces inklusiv planlagte snarlige parlaments- og præsidentvalg.

Også EU og USA kan komme i diplomatisk defensiv efter at have trodset den israelske regerings rasende protester og forsigtig støttet forsoningsprocessen. Også selv om Hamas både i Europa og USA er på terrorlisten.

USAs udenrigsminister, John Kerry, konstaterede i weekenden, at kidnapningen er en »foragtelig terrorhandling«, og at »mange tegn peger henimod Hamas’ involvering«.

Tysklands udenrigsministerium advarede i går i en nøje afbalanceret erklæring om, at spændingerne i de palæstinensiske områder kan eskalere faretruende:

»Der er nogle tegn på, at de tre er blevet kidnappet. Hvis det er tilfældet, fordømmer vi den handling og opfordrer de ansvarlige til at sætte dem fri, øjeblikkelig og uden, at de har lidt overlast.«