Hamas og Fatah slutter fred

De to rivaliserende palæstinensiske bevægelser mødtes i Cairo og har underskrevet en forsoningsaftale.

En palæstinesisk mand fejrer, at Hamas siger, at man har nået en aftale med den palæstinensiske rival Fatah. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa Fold sammen
Læs mere
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA

MELLEMØSTEN: Efter to dages forhandlinger i den egyptiske hovedstad Cairo er de to ledende palæstineneiske bevægelser Hamas og Fatah blevet enige om en forsoningsaftale.

Både repræsentanter fra Fatah og Hamas bekræfter over for AFP, at en aftale er i hus.

»Fatah og Hamas har indgået en aftale ved morgengry takket være Egyptens generøse mægling,« sagde Hamas-bevægelsens politiske leder Ismail Hanyeh, ifølge al-Jazeera.

Målet med aftalen er først og fremmest at afslutte flere års fjendskab og spændinger mellem Hamas, der kontrollerer Gazastriben, og Det Palæstinensiske Selvstyres regering i Ramallah på Vestbredden.

Siden 2007, hvor Hamas tog magten ved et voldeligt kup i Gaza, har Det Palæstinensiske Selvstyre været splittet både fysisk og politisk mellem Gazastriben og Vestbredden. Selvstyreregeringen i Ramallah modtager støtte fra en række vestlige lande og er den officielle, palæstinensiske ledelse, som Israel forhandler med. Hamas i Gaza modtager støtte fra Qatar, Iran og Tyrkiet og er på EUs liste over terrororganisationer. Med forsoningsaftalen er det meningen, at både Gaza og Vestbredden skal repræsenteres af den samme ledelse i fremtiden.

Men foruden palæstinensisk enhed, er målet med forsoningsaftalen også at få reduceret presset på Gaza ved at lade en fælles civil administration overtage ansvaret for den daglige administration af af den lille kyststrækning i syd med grænse til Egypten og Israel.

Ifølge palæstinensiske kilder, der udtaler sig til det israelske nyhedsprogram Kann ve Achshav, omfatter aftalen mellem de to palæstinensiske bevægelser, blandt andet, at en særlig præsidentiel garde i løbet af to uger vil blive udstationeret ved grænseovergangen mellem Gaza og Egypten.

Det skal bidrage til at lette på spændingerne mellem Hamas og Egypten og samtidig gøre det lettere for den palæstinensiske befolkning at rejse mellem Gaza og Egypten.

Forsoningsforhandlingerne mellem Hamas og Selvstyrets regering var også planlagt til at omfatte spørgsmålet om Hamas-bevægelsens fremtidige rolle i Gaza. Og især en mulig afvæbning af Hamas, der ifølge egne udsagn, råder over mindst 15.000 kampklare soldater og et arsenal på adskillige tusinde raketter til brug i konfrontationer med Israel.

Men, ifølge Hamasbevægelsens talsmand Hazem Qassem, der udtaler sig til dagbladet Haaretz, er hele diskussionen om Hamas´ væbnede gren og bevægelsens våben, blevet udskudt til et senere tidspunkt.

Ifølge Reuters vil omkring 3.000 politibetjente fra Vestbredden blive udstationeret i Gaza som en del af den offentlige politistyrke. Denne beslutning er designet til at mindske de nuværende spændinger, der dagligt opstår når Hamas-bevægelsen soldater patruljerer langs Gazas grænse til Israel.

Siden Hamas-bevægelsens magtovertagelse af Gaza i 2007 har Israel og Hamas været i krig hele tre gange, i 2008-9, 2012 og i 2014. Alle tre gange har Gazas civilbefolkning betalt en meget høj pris, og for hver krig er grænsekontrollen mod Israel og Egypten blevet skærpet.