Hamas og Fatah indgår nyt tvangsægteskab

Hamas og Fatah blev i løbet af fredag enige om at klinke skårene og gøre et forsøg på at genstarte samlingsregeringen fra juni 2014 og tildele Selvstyret i Ramallah teoretisk kontrol over Gaza.

Det palæstinensiske selvstyre med Fatahs leder, Mahmoud Abbas (t.v.), i spidsen og Hamas – anført af Khaled Meshaal (t.h.) – blev fredag enige om atter at forsøge at puste liv i deres hårdt prøvede samarbejde. Billedet er fra 2011 og stammer fra et af de to parters forsoningsmøder i Cairo. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De skændtes hele sommeren. Nu gifter de sig igen.

Den korte forklaring er, at hvis Hamas og Selvstyret i Ramallah skal gøre sig forhåbninger om en tålelig løsning på Gaza-forhandlingerne med Israel, er de nødt til at stå sammen. Samtidig er en samlingsregering nødvendig efter præsident Mahmoud Abbas’ seneste tiltag i FN, hvor palæstinenserne har forberedt en kladde til Sikkerhedsrådet. Kladden er en opfordring til Sikkerhedsrådet om at vedtage en resolution, der skal sikre israelsk tilbagetrækning fra Vestbredden inden for tre år. Selv om Mahmoud Abbas ikke nævnte kladden i sin tale bruges den i øjeblikket til at presse Israel, og nævnes dagligt af Abbas’ egne rådgivere.

Hamas og Fatah blev i løbet af dagen i går enige om at genoplive samlingsregeringen fra juni 2014 og tildele Selvstyret i Ramallah teoretisk kontrol over Gaza, som den islamistiske bevægelse Hamas har kontrolleret siden magtovertagelsen i 2007.

Parterne siger, at de er nået til enighed på alle punkter. Det vil sige, at Selvstyret kommer til at tage sig af grænseovergangene med Israel i stedet for Hamas. Lønninger vil blive betalt til offentligt ansatte via Selvstyret, hvilket betyder, at Hamas får en løsning på det akutte lønningsproblem, som bevægelsen har haft siden sommerens Gaza-krig. Parterne vil oprette en såkaldt folkelig militær styrke, der både skal bestå af Hamas-soldater og Selvstyrets egne soldater. Herudover skal parterne stå i samlet front over for Israel, når forhandlingerne om Gazas fremtid og den israelske blokade genoptages i slutningen af oktober.

Som den sidste trumf siger Hamas og Fatah, at de også er enige om den diplomatiske metode over for Israel, hvor palæstinenserne truer med at gå via FNs Sikkerhedsråd med at vedtage en resolution, der skal bringe Israels besættelse af Vestbredden til en ende inden for de kommende tre år. Hamas, der rent retorisk konstant vakler mellem at sige, at man aldrig vil anerkende Israel som stat, og at man vil acceptere en palæstinensisk stat på grundlag af grænserne fra 1967, lover nu i samlingsregeringens ånd at acceptere en palæstinensisk stat på Vestbredden og i Gaza. For nylig sagde Hamas-leder Khaled Mashaal, at Hamas aldrig vil acceptere Israels eksistens, og at kampen mod Israel ikke kun gælder besættelsen på Vestbredden, men også det eksisterende Israel.

Samlingsregeringen er mere et resultat af fælles interesser end af venskab. Begge parter ved, at de står svagt over for Israel alene, og derfor samles de nu under én paraply. Israel anerkendte ikke samlingsregeringen fra juni, og vil have svært ved at forhandle med den nye regering. Det får Israel til at fremstå som nej-sigeren, hvilket til enhver tid er at foretrække for de palæstinensiske parter.

Men samlingsregeringen er ikke kun en taktisk genistreg, som Hamas og Fatah kan enes om. Den er også et tvangsægteskab mellem modstridende ideologier, der ikke har tradition for at dele magt. Hamas-kilder i Gaza siger for eksempel allerede, at Hamas ikke vil give Selvstyret magten over bevægelsens væbnede gren, hvilket betyder, at Hamas bevarer sin militære infrastruktur. Set fra Israel betyder det, at Hamas forbliver Hamas, og at palæstinenserne blot forsøger at sminke virkeligheden, så den bliver mere fordøjelig for de internationale donorer, der helst ser, at Selvstyret hjælper med, når Gaza skal genopbygges for udenlandsk valuta.

Israels regering reagerede som ventet i en hård tone efter Abbas’ tale. Udenrigsminister Avigdor Lieberman sagde, at Abbas endnu en gang har bevist, at han ikke er en partner for fred, og at han i stedet udfører diplomatisk terrorisme.