Hamas lader ulvene gøre arbejdet

De ensomme palæstinensiske ulve, der angriber israelere, er blevet til små organiserede flokke. Hamas hylder hvert eneste angreb, mens Israel truer med at bruge »alle midler«. Men angrebene fortsætter med at eskalere.

Ultraortodokse jøder i Jerusalem begraver den 60-årige Yishaya Krashevsky. Den ultraortodokse jøde omkom, efter at en palæstinenser i høj fart kørte ind i en folkemængde ved et busstoppested i Jerusalem. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Tre angreb i Jerusalem på ti minutter tirsdag formiddag. Volden mellem Israel og palæstinenserne eskalerer og truer for alvor med at nå det punkt, hvor hverken Israel eller palæstinenserne kan stoppe bølgen.

De palæstinensiske knivangreb på israelere, der hidtil er blevet omtalt som spontane, er gået ind i en ny fase. De ensomme ulve er nu ikke så ensomme længere, for angrebene omfatter ofte to personer, og de anvendte våben er ikke kun knive, men også skydevåben, som i bus 78 i Jerusalem, hvor to palæstinensere dræbte tre israelere og sårede 18.

Mens den operationelle del af angrebene bliver en anelse mere sofistikeret, hepper Hamas fra sidelinjen – og i enkelte tilfælde direkte fra selve slagmarken.

Den udvikling fik tirsdag den israelske premierminister til at true præsident Mahmoud Abbas direkte. Det skete med ordene: »Hvis en eskalering vil finde sted som resultat af dine opfordringer til vold, vil du blive holdt ansvarlig.«

Samtidig tilføjede Netanyahu, at han ikke vil tøve med at tage »alle midler i brug« for at dæmme op for de mange daglige palæstinensiske angreb.

»Panisk« og »visionsløst«

En af de løsninger, den israelske regering overvejer, er at spærre hele Østjerusalem af, så byens palæstinensiske befolkning ikke kan færdes i resten af byen. Et tiltag, der allerede beskrives som »panisk« og »visionsløst« af mange israelere. Og i manges øjne endnu et – måske nødvendigt – skridt væk fra en mulig fredsaftale med palæstinenserne.

Opfattelsen i den israelske regering var allerede før den seneste voldsbølge, at der ikke findes en palæstinensisk partner til en fredsaftale. De seneste to uger har blot bekræftet dette for regeringen.

Mens regeringen i Ramallah har vanskeligt ved selv at skabe ro i gaden på den palæstinensiske side, mærkes der en tydelig afmagt og frygt i kredsene omkring Mahmoud Abbas. Årsagen er, at en yderligere eskalering af volden kan udvikle sig til en reel trussel mod selvstyret, der også mangler opbakning blandt sin egen befolkning.

Sådan en udvikling er blandt de scenarier, Hamas presser på for at skabe i øjeblikket. Bevægelsen ønsker ingen åben krig med Israel, men et vaklende selvstyre fanget i daglige eskaleringer af volden er på længere sigt et let offer for Hamas, der kører sig selv i stilling ved at høste folkelig popularitet blandt de vrede unge palæstinensere.

Knivstikkerne gør det beskidte arbejde, som Hamas håber at vinde point på senere. Kaos på Vestbredden ødelægger fremtidsudsigten til fred og destabiliserer præsident Mahmoud Abbas og hans palæstinensiske selvstyre. Og det baner på længere sigt vej for den overtagelse af magten på Vestbredden, som Hamas har haft øjnene rettet mod længe.

Hamas tager gladeligt æren for drabene

Selv om Hamas ikke nødvendigvis styrer hvert enkelt angreb med ordrer ovenfra, er bevægelsen med hele vejen fra opfordringerne til at dræbe israelere til at sørge for familie og begravelser efter angrebene.

Og Hamas gør sig i øjeblikket store anstrengelser for at placere sig foran alle andre væbnede palæstinensiske organisationer, når det gælder om at tage æren for drab på israelere.

På den måde dukkede en gruppe bevæbnede krigere fra Hamas-bevægelsens Izz ed din al-Qassam-brigader op til en begravelse i Shuafat, der ligger inden for Jerusalems bygrænse, og som er under israelsk kontrol. Den ene af dem tog mikrofonen og fyrede en »inspirerende« verbal salve af om, at den væbnede kamp ikke vil stoppe, før al-Aksa Moskeen er befriet. En bemærkning, der skal forsikre alle dem, der måtte være i tvivl, om, at Hamas støtter hvert eneste angreb og hver eneste ulv.

En af bagmændene til gårsdagens busangreb er i familie med en af de palæstinensere, der udførte det dødelige angreb i en synagoge i Jerusalem for næsten et år siden. Dengang omtalte han den slags angreb som en god ting. I går hoppede han selv på en bus og myrdede civile israelere. Efter alt at dømme havde han planlagt busangrebet på forhånd med sin ven fra landsbyen Jabal Mukaber.

Få minutter efter angrebene i Jerusalem sagde talsmand for Hamas i Gaza Sami abu Zuhri, at det lykkedes at ramme dybt inde i Israel. Værterne på Hamas’ egen TV-station – al-Aqsa i Gaza – opfordrede efterfølgende til at dele søde sager ud til den almene befolkning i Gaza.

Da den seneste bølge af uroligheder begyndte den 1. oktober med Hamas-bevægelsens drab på et israelsk ægtepar på Vestbredden, tog en anden organisation ansvar. Men efterforskningen, der blandt andet også viste, at de fire børn på bagsædet blev reddet, fordi gerningsmændene kom til at skyde på hinanden og sårede en person, pegede hurtigt mod en Hamas-celle i Nablus.

Efterfølgende har Hamas været forsigtig med at tage ansvar, fordi bevægelsen frygter en hård israelsk reaktion på Vestbredden. Efter snart to uger med daglige angreb er Hamas dog blevet mere selvsikker. Bevægelsen er tilfreds med de mange angreb, den høster mere indflydelse ved at tage hånd om begravelsesceremonierne, og bedst af alt – set med Hamas’ ledelses øjne – står det for hver dag, der går, endnu tydeligere, at voldsbølgen skader præsident Mahmoud Abbas og gør ham svagere.