Hamas jubler over Peres' død - selvstyrepræsident hylder ham

Israels tidligere præsident var en krigsforbryder uden anger, mener tidligere palæstinensisk talskvinde.

Palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas (th.), mødtes sidste år med tidligere præsident Shimon Peres (tv.) i Jordan. Mellem dem står USA's udenrigsminister, John Kerry. Reuters/Jim Young Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gaza By. I Gaza jubler lokale ledere over den tidligere israelske præsident Shimon Peres' død, mens den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas, på Vestbredden bruger udtrykket "modig" om den israelske politiker.

Den islamistiske, palæstinensiske bevægelse Hamas styrer Gaza-striben, og her siger en talsmand:

- Det palæstinensiske folk er lykkelig over denne kriminelle persons død.

- Shimon Peres var en af de sidste grundlæggere af besættelsen. Hans død markerer afslutningen på en æra i fortællingen om den israelske besættelse, mener talsmanden, Sami Abu Zuhri.

Præsident Abbas har en helt anden reaktion på, at Shimon Peres - den tidligere israelske premierminister og præsident - døde onsdag morgen, 93 år.

Den palæstinensiske selvstyreleder betegner Peres som en "modig" partner for fred.

- Peres var en vigtig partner til at indgå en modig fred mellem martyren Yasser Arafat og premierminister Yitzhak Rabin. Han har til stadighed gjort forsøg på at nå frem til en varig fred baseret på Oslo-aftalen, og det skete indtil det sidste øjeblik i hans liv, siger Abbas ifølge nyhedsbureauet Wafa.

Mens Peres onsdag rundt om i verden er blevet hyldet som en fredsmager, er der stadig mange palæstinensere, der anser ham for at være en krigsforbryder.

De henviser til den direkte rolle, han spillede, da Israel i 1996 bombede en FN-flygtningelejr i Qana i det sydlige Libanon. Over 100 civile palæstinensere blev dræbt.

Det er også det, som den tidligere talskvinde for det palæstinensiske selvstyre Diana Buttu vil huske Peres for.

- Peres var en krigsforbryder uden anger. Revisionistisk historie vil ikke kunne hjælpe på det, siger hun.

Peres, Rabin og Arafat modtog i 1994 Nobels fredspris for at indgå Oslo-aftalen. Det førte til oprettelsen af det palæstinensiske selvstyre. Det skulle være første skridt til en selvstændig palæstinensisk stat.

/ritzau/AFP