Hamas hylder knivoverfald på israelere

Lederen af Hamas mener, at overfald på israelere er begyndelsen til et nyt palæstinensisk oprør som de tidligere intifadaer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Volden har historisk bølget frem og tilbage mellem Israel og Palæstina, og den seneste tids knivoverfald får nu den militante palæstinensiske organisation Hamas til at tilskynde til en ny intifada - et voldsomt palæstinensisk oprør, som det senest er set omkring årtusindeskiftet.

»Vi opfordrer til at eskalere og uddybe intifadaen. Vi er stolte af jer knivens helte,« siger Ismail Haniyeh, chef for Hamas i Gazastriben, ifølge Reuters.

I løbet af de sidste ti dage er fire israelere blevet skudt eller knivdræbt af palæstinensere i Jerusalem og på Vestbredden, mens mange flere er såret. Torsdag nåede de voldelige angreb også Tel Aviv.

Israel har svaret igen på volden ved at begrænse palæstinensernes adgang til Jerusalem, og den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har lovet, at han vil slå hårdt ned på volden.

Fredag har flere arabiske og israelske medier også skrevet, at israelere har skudt mod stenkastende palæstinensere ved grænsen til Israel, hvor der ifølge The Times of Israel er rapporteret om tre dræbte og flere sårede.

De mange spredte voldsepisoder, der på kort tid har udspillet sig, får iagttagere til at frygte en ny intifada, der tidligere har ført store tab med sig.

Den første intifada begyndte i 1987 med stenkast og massestrejker imod den fortsatte israelske besættelse.

Den aftog i begyndelsen af 1990erne, da Israel og den palæstinensiske ledelse begyndte på Oslo-fredsprocessen.

Den anden og mere voldelige intifada begyndte i år 2000 og kaldes al-Aqsa-intifadaen efter den hellige moské i Jerusalem på Tempelbjerget. Den klingede af i 2007.

Hamas blev grundlagt i 1987 kort efter, at den første intifada begyndte.