Hamas beskyldes for at tage af nødhjælpskassen til Gazas udsatte

Israel har sigtet en lokalt ansat palæstinenser fra den internationale organisation World Vision for angiveligt at have overført nødhjælpsmidler til Hamas’ militære infrastruktur i Gaza.

Nødhjælpsorganisationen World Visions’ hovedkvarter i det østlige Jerusalem. Ifølge de israelske myndigheder var det herfra, at organisationens lokale direktør, Muhammed al-Halabi, kanaliserede millioner af nødhjælpskroner over i terrorbevægelsen Hamas’ kasse. Foto: Ahmad Gharabli/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Tyskland og Australien har stoppet al støtte til den internationale nødhjælpsorganisation World Vision, der opererer i flere end 100 lande og modtager donationer fra FN og en række vestlige lande.

Israels arrestation af Muhammed al-Halabi, leder af World Visions projekter i Gaza, sender chokbølger gennem humanitære organisationer og vestlige donorlande. Organisationen Save The Children (på dansk Red Barnet, red.) undersøger nu også mulig svindel med donorpenge i Gaza.

Tirsdag offentliggjorde de israelske myndigheder desuden, at endnu en palæstinenser fra Gaza er blevet sigtet for at hjælpe Hamas. Det drejer sig om Wahid Borsh, der har været ansat hos FNs særlige udviklingsprogram UNDP siden 2003. Lige som al-Halabi er Borsh sigtet for at bruge internationale hjælpemidler til at hjælpe Hamas.

FNs særlige udsending siger, at anklagerne mod Muhammed al-Halabi og World Vision er årsag til alvorlig bekymring hos de humanitære organisationer i Gaza.

Israel anklager Muhammed al-Halabi, der har arbejdet for World Vision siden 2005, for at have overført store pengesummer til Hamas’ militære gren. Blandt andet ved at modtage penge for fiktive projekter og registrere aktive Hamas-medlemmer som ansatte på de ikkeeksisterende projekter.

I anklageskriftet beskyldes den tidligere chef for World Vision i Gaza også for at sende byggematerialer, der var øremærket til særlige infrastruktursprojekter, direkte til Hamas’ udvidelse af tunnelsystemer og militære baser.

World Vision: Passer ikke med budgettet

Ifølge den israelske sikkerhedstjeneste, Shin Bet, der arresterede Muhammed al-Halabi ved Erez-grænseovergangen 15. juni i år, blev han allerede rekrutteret af Hamas i år 2000, og fra hans ansættelse i World Vision i 2005 begyndte Muhammed al-Halabi angiveligt at overføre penge til Hamas.

Hamasbevægelsens talsmand i Gaza, Hazem Qasem, afviser, at Muhammed al-Halabi arbejder for Hamas, og kalder de israelske anklager for løgne.

Muhammed al-Halabis far, Khalil, benægter, at hans søn er eller har været medlem af Hamas, og Silvia Holten, talskvinde for World Vision i Tyskland, siger, at de beløb, Muhammed al-Halabi er sigtet for at have overført til Hamas, ikke stemmer overens med organisationens budget.

Ifølge det israelske anklageskrift har Muhammed al-Halabi tilstået, at han overførte omkring 48 mio. kr. til Hamas om året. Men ifølge Silvia Holten kan det ikke passe, da World Visions budget for Gaza de seneste ti år i alt har været på 150 mio. kr.

»Der er en kæmpe forskel på de tal.,den israelske regering nævner, og de tal, vi kender,« siger Silvia Holten til tyske medier.

Men den forklaring anser Israels udenrigsministerium for at være en bortforklaring.

»De (World Vision, red.) forsøger at vise, at de er mindre, end de i virkeligheden er,« siger Emmanuel Nahshon, der er talsmand for Israels udenrigsministerium.

Manglende kontrol med donorpenge

Israel anklager ikke World Vision for at svindle som organisation, men siger, at manglende kontrol med donorpenge har gjort det muligt for Muhammed al-Halabi og Hamas at svindle.

Mindst 1,1 millioner palæstinensere i Gaza er afhængige af nødhjælp, og derfor er sagen om World Vision og Muhammed al-Halabi meget alvorlig, ifølge Robert Piper, FNs særlige udsending i området.

»Alle vil komme til at betale en pris for den slags svindel, både modtagere og afsendere. Hvis de israelske anklager kan bevises i en retslig proces, bør handlingerne fordømmes uforbeholdent. Gazas sårbare borgere fortjener langt bedre,« siger Robert Piper i en pressemeddelelse.

Dore Gold, generalsekretær for Israels udenrigsministerium, opfordrer det internationale samfund til at hjælpe Israel med at forhindre Hamas i at underminere både israeleres og palæstinenseres sikkerhed.

I en pressemeddelelse nævner Dore Gold, at Hamas finansieres af Iran, og at Hamas i Gaza samarbejder med Islamisk Stat i Sinai.

EU føjede Hamas’ væbnede gren, Izz ed din al-Qassam, til terrorlisten i 2001. To år senere føjede EU også Hamas’ sociale og politiske afdelinger til listen.

Hamas vandt lokalvalget i 2006 i Gaza, men fik ikke sejren anerkendt af rivalerne fra Fatah-bevægelsen og de fleste vestlige lande. I juli 2007 tog Hamas magten med en voldelig omvæltning og har siden haft kontrollen i Gaza.

Mellem 2008 og 2014 har Hamas og Israel udkæmpet tre krige.